De Campbelli Dwerghamster (Phodopus sungoris campbelli) komt van nature uit steppen van de Altaj, Tuva, Noord Mongolië en Mantsjoerije en is nauw verwant aan de Russische Dwerghamster. Vroeger dacht men dat de Campbelli Dwerghamster een ondersoort was van de Russische Dwerghamster. Beide dwerghamstersoorten deelden zelfs dezelfde Latijnse naam, namelijk: Phodopus sungoris. Dit is later veranderd toen men erachter kwam dat het toch twee verschillende soorten zijn. De Campbelli heeft toen de toevoeging "Campbelli" gekregen.
Kop-romplengte: tot 14 cm
Lichaamsgewicht: tussen de 55 en 65 gram afhankelijk van de lichaamslengte
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar
Campbelli Dwerghamsters zijn schemeractief, dat wil zeggen dat ze in de avond en de vroege ochtend het het meest actief zijn. De dieren slapen echter cyclisch, dat wil zeggen een paar uurtjes slapen wordt afgewisseld met een paar uur wakker zijn, hierdoor zijn deze dwerghamsters ook regelmatig overdag wakker.
Tam en vertrouwd maken met de Campbelli Dwerghamster
Lees je altijd goed in voordat je besluit een Campbelli Dwerghamster te nemen. Het zijn hele leuke huisdieren die samen gehouden kunnen worden en ook regelmatig wakker zijn, waardoor ze overdag ook te zien zijn. Hoewel de Campbelli Dwerghamster er heel knuffelig uitziet, houdt hij niet altijd van knuffelen en opgepakt worden vind hij zeker in het begin heel eng. Omdat de dieren geen diepte zien kunnen zo van je hand afrennen als ze schrikken.
Campbelli 's worden soms weleens "pitbull hamsters" genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan het territoriale gedrag dat met name door de vrouwtjes vertoond kan worden. Hierbij vallen de dieren de hand aan in het verblijf om zo hun territorium te beschermen. Dit gedrag is erfelijk en kan niet afgeleerd worden. Het is daarom heel belangrijk om te weten of territoriaal gedrag in de bloedlijn voorkomt.
Een nieuwe bewoner moet met name de eerste tijd rustig benaderd worden. Het dier moet eerst vertrouwd raken met zijn eigen verblijf, zich er veilig in voelen alvorens deze op mensen durft af te stappen. Natuurlijk zitten er ook durfallen tussen die meteen op je aflopen en en sociaal zijn, maar de meeste hamsters zijn de eerste tijd toch wel een beetje schuw. Geef het dier de tijd en probeer rustig contact te maken door tegen de hamster te praten. Wat lekkers uit de hand geven werkt vaak ook goed om het vertrouwen van de dieren te winnen.
Campbelli 's kunnen "boxen" dit is afweer gedrag van de dieren. Ze gaan hierbij op hun achterpootjes staan en gebruiken de handjes om bijvoorbeeld onze hand weg te slaan, we noemen dit gedrag "boxen". Het is een teken van angst, maar kan ook een voorteken zijn van territoriaal gedrag.
Tip! Campbelli Dwerghamsters zijn dol op gedroogde meelwormen
Huisvesting van de Campbelli Dwerghamster
Campbelli Dwerghamsters hebben een ruim verblijf nodig van minimaal 80 x 40 cm (LICG). Een goed verblijf geeft de dieren de mogelijkheid om te graven. In het wild bouwen Campbelli Dwerghamsters prachtige gangenstelsels en dat willen ze in gevangenschap ook graag blijven doen. Een burcht in het wild ligt op een diepte van minimaal 1 a 2 meter en is ongeveer 1 meter lang. De diepte van de burcht hangt af van de omgevingstemperatuur. Als de temperatuur stijgt, dan gaat de dwerghamster dieper onder de grond graven om de koele aarde te bereiken, een soort natuurlijke airconditioning.
Hamsterscaping is daarom erg leuk voor Campbelli Dwerghamsters.
Bij ons thuis vertaalt zich dit in een ruim verblijf met graafmogelijkheden! Hierbij is een terrarium de beste keus dankzij het gesloten karakter. Wel is het belangrijk dat een terrarium een goede ventilatie mogelijk maakt, dus bij voorkeur twee roosters heeft (boven en onder). Dit is met name in de zomer belangrijk als de temperaturen oplopen tot boven de 25°C.
Campbelli Dwerghamsters kunnen slecht tegen hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, daarom wordt een temperatuur tussen de 20 - 24°C aangeraden en een luchtvochtigheid onder de 70%. Voor het meten van deze waarden kun je een hygrometer gebruiken.
Campbelli Dwerghamsters zijn sociale dieren die samen met soortgenoten gehouden kunnen worden. Dit is echter niet geheel zonder risico. De dynamiek binnen de groep verandert constant en kan voor problemen zorgen als de dieren de rangorde willen bepalen binnen de groep. Het kan weleens fout lopen als een dominant dier een zwakker lid van de groep aanvalt. Een beetje kibbelen is geen probleem, maar zodra de dieren in de groep elkaar achterna jagen en echt bijten moeten ze gescheiden worden.
Huisje voor een Campbelli Dwerghamster
Campbelli Dwerghamsters hebben geluk! Want bijna alle huisjes die voor hamsters gemaakt worden hebben een goed formaat voor deze Dwerghamstersoort. Campbelli Dwerghamsters zijn prooidieren en houden er niet van om open en bloot door het verblijf te lopen, als ze af en toe een schuilhuisje tegenkomen voelen ze zich al een stuk veiliger. Ons advies is daarom om in ieder geval twee huisjes voor de Dwerghamsters te hebben. Een huisje waar de Dwerghamster in kan slapen en nog eentje waar hij in kan schuilen. In ieder geval één van de twee huisjes moet groter zijn zodat de Dwerghamster zijn voedselvoorraden er ook kwijt kan. Het niet kunnen wegleggen van de voedselvoorraden kan voor stress bij de dieren zorgen. Worden de dieren samen in een groep gehouden dan moeten er evenredig meer huisjes of schuilmogelijkheden aanwezig zijn.
Looprad voor een Campbelli Dwerghamster
Het hamster looprad is een zeer belangrijk onderdeel van de inrichting van het Dwerghamsterverblijf. Campbelli Dwerghamsters zijn actieve dieren die graag rennen, vaak 's nachts. Dit komt doordat ze van nature in de nachtelijke uren veel rennen in de zoektocht naar voeding. Dit zit dus als het ware in hun DNA. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat hamsters vrolijk worden van het rennen in een looprad, de spijsvertering hierdoor wordt bevorderd en de dieren door het rennen in het algemeen in een goede conditie blijven.
Een looprad voor een Campbelli Dwerghamster moet een diameter hebben van minimaal 20 cm en bestaan uit een dicht loopvlak.
Het is verstandig om meerdere loopradjes te plaatsen naarmate de groep groter wordt om te voorkomen dat de dieren ruzie gaan maken om het looprad.
Bodembedekking voor de Campbelli Dwerghamster
Het is belangrijk dat de bodembedekking voor Dwerghamsters graafbaar is, dat wil zeggen dat ze er gangetjes en holletjes in kunnen maken, die bij voorkeur blijven staan. Dit kan bereikt worden door bodembedekking te kiezen die op zich al graafbaar is of bodembedekkers met elkaar mixen waardoor deze graafbaar zijn. Voorbeelden van graafbare bodembedekking zijn bijvoorbeeld de Humus en het Holenzand, maar ook Katoen & Katoen. Een leuke mix is bijvoorbeeld de mix van Katoen & Hennepvezel, Katoen & Houtvezel of een mix van Houtvezel, Hennepvezel en Hooi. Bodembedekkers als Back 2 Nature zijn niet geschikt want daar kunnen de dieren niet in graven. Een ideale hoogte van de bodembedekking om in te graven ligt rond de 20 cm.
Zandbad voor Campbelli Dwerghamsters
Campbelli Dwerghamsters vinden het prettig om af en toe een zandbad te nemen. Zand werkt ontvettend en daardoor ook verkoelend. Doordat zand ontvettend is werkt het dus ook uitdrogend. Dieren met huidproblemen mogen daarom geen zandbad krijgen. Als de huid door het zand te veel uitdroogt kan het gaan jeuken, waardoor de dieren nog meer gaan badderen. Het is dus belangrijk om het badder gedrag van de hamsters in de gaten te houden en het zandbakje te verwijderen bij signalen van huidproblemen (rode plekken, kale plekken, korstjes, wondjes).
Campbelli Dwerghamsters zijn nestbouwers
Campbelli Dwerghamsters zijn echte nestbouwers, ze hebben altijd nestmateriaal nodig zodat ze hun holletje ermee kunnen bekleden. Het maken van een nest behoort dus tot het natuurlijke gedrag van een dwerghamster. Geef hem daarom altijd 15-25 gram nestmateriaal.
Nestmateriaal moet lekker zacht zijn, vocht absorberen en breekbare vezels hebben zodat de dieren er niet in verstrikt kunnen raken. Materialen als katoen, hennep, wc papier en hooi zijn ideaal.
Campbelli Dwerghamster voeding
Campbelli Dwerghamsters zijn granivoren (zaadeters). De voeding van Campbelli Dwerghamsters bestaat voornamelijk uit zaden en een klein beetje plantaardige voeding in de vorm van kruiden, maar ook dierlijke eiwitten. Campbelli Dwerghamsters vangen in het wild kleine insecten, daarom is het goed als hun voeding ook dierlijke eiwitten bevat.
Campbelli Dwerghamsters vervoeren hun hamstervoer in hun wangzakken. Wat je ziet is dat de Dwerghamster zijn voer in zijn wangzakken propt en er snel mee naar zijn huisje of voorraadkamertje toe gaat. Het vervoeren van voer in de wangzakken wordt ook wel 'Hamsteren' genoemd. Dankzij de wangzakspier wordt het voer in de wangzak vastgehouden en kan de hamster het veilig en snel vervoeren.
Tandformule: 1013/1013 (Verhouding snijtanden bovenaan - onderaan = 1 : 2-3) Snijtanden blijven groeien
Kiezen blijven niet groeien: De grote wangzakken die tot de schouderbladen doorlopen, zijn een buigzame uitstulping van het wangslijmvlies
Maag: bestaat uit twee kamers: de voor- en kliermaag
Kleine blindedarm: met beperkt vermogen om ruwe vezels te verwerken. Eiwitrijke blindedarmkeutels worden enkel bij voedseltekort opgegeten
Het percentage aan ruwe vezels in de voeding moet maximaal 10% zijn voor een optimale verteerbaarheid en opneembaarheid van de voeding.
Sommige bloedlijnen van de Campbelli Dwerghamster zijn erg gevoelig voor het ontwikkelen van diabetes. Voor deze dieren geldt dat ze weinig tot geen suiker mogen binnen krijgen.
Knaagmateriaal voor Campbelli Dwerghamsters
Campbelli Dwerghamsters hebben een natuurlijke behoefte om te knagen. Dit komt doordat Dwerghamsters knaagdieren zijn en doorgroeiende snijtanden hebben. Het is dus noodzakelijk dat ze ergens op kunnen knagen om de tanden te slijten. Als Dwerghamsters te weinig mogelijkheden hebben tot het slijten van de tanden kunnen de tanden te lang worden of scheef gaan groeien met alle gevolgen van dien.
Knaaghout wordt door Knaagdieren gebruikt om hun tanden te slijten. Omdat de tanden van Knaagdieren altijd doorgroeien moeten deze regelmatig wat te knagen hebben zodat ze niet te lang worden en scheef gaan groeien.
Sommige Campbelli Dwerghamsters knagen heel actief aan knaaghout en andere helemaal niet. Het is enerzijds een kwestie van smaak, maar anderzijds een kwestie van behoefte. Als een Dwerghamster geen knaagbehoefte heeft omdat de tanden goed op lengte blijven door het voer, hooi of andere knabbels, dan zal hij minder aan knaaghout gaan knagen. Het is wel goed om altijd natuurlijk knaaghout aan te bieden zodat de dieren altijd kunnen knagen als ze knaagbehoefte hebben.
Tandproblemen bij Campbelli Dwerghamsters
Als je merkt dat je hamster heel enthousiast het eten wil aanpakken, maar het vervolgens niet opeet, dan kan er iets aan de hand zijn met de tandjes. Ook kwijlen kan wijzen op tandproblemen. Bij het vermoeden dat er tandproblemen zijn kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.
Voortplanting van de Campbelli Dwerghamster
Campbelli Dwerghamsters zijn sociale dieren en leven in het wild ook samen in kleine familie groepjes. Zodra er jongen geboren zijn verzorgen de ouders de jongen samen totdat ze oud genoeg zijn om het nest te verlaten.
Het vrouwtje is om de 4 dagen willig (bronstig) en paringsbereid. Dit duurt ongeveer 12 uur. Als op deze dagen een succesvolle paring heeft plaatsgevonden dan worden de jongen na ongeveer 19 dagen geboren.
Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij een mannetje is deze afstand groter dan bij het vrouwtje.
Geslachtsrijp: vanaf 4 weken
Fok rijp: vrouwtjes vanaf 12 weken
Worpaantal: 3-4 per jaar
Worpgrootte: gemiddeld 7 (max. 10) kleintjes per worp
Draagtijd: 19-21 dagen
Geboortegewicht: 1-2 g, nestblijvers
Speentijd: vanaf week 3
Gezondheid van de Campbelli Dwerghamster
Het grootste probleem bij Campbelli Dwerghamsters is diabetes. Helaas zijn veel bloedlijnen in Nederland hierdoor geraakt en zijn de dieren gevoelig geworden voor het ontwikkelen van diabetes. Daarnaast zien we regelmatig tandproblemen, Parkinson (trillen) en huidproblemen. In verband met de tandproblemen adviseren regelmatig deze te controleren om eventuele tandproblemen tijdig te ontdekken.
Het is niet nodig de dieren preventief te behandelen met anti-parasiet. Extra vitamines geven hoeft niet bij een volledige hamstervoeding.
Bij de volgende symptomen is het verstandig om een dierenarts te raadplegen
Tandproblemen
Kwijlen, vochtige neus en ogen, uitstekende tanden, niet eten, vermageren, eten van vreemde materialen die zachter zijn dan de voeding.
Huid
Kalen plekken, veel krabben, korstjes, wondjes, bobbels en knobbels.
Overige
Nat en vies kontje, heel veel drinken, omvallen, lusteloosheid, andere vorm en kleur van de keuteltjes.