Zand, Badzand & Zandbakken voor Gerbils
- Voor 17 uur besteld morgen in huis!*
- Persoonlijk & deskundig advies
- Al 13 jaar een begrip!
- Voor 17 uur besteld morgen in huis!*
- Persoonlijk & deskundig advies
- Al 13 jaar een begrip!
Zand, badzand & zandbakken bestel je eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel® De Gerbil Webshop voor uw Gerbils!
Gerbils zijn woestijndieren die graag in zand graven om holletjes te maken en badderen om hun vacht schoon te houden. Gerbils hebben dagelijks een zandbad nodig om de huid en vacht in goede conditie te houden. Vooral voor Dikstaartgerbils is een zandbak gevuld met badzand een must! Als er geen zandbad met chinchillazand aanwezig is kan de vacht van de gerbil snel vet worden. Hierdoor isoleert de vacht minder goed en kan de gerbil kou vatten.
Welk zand is geschikt voor Gerbils?
We onderscheiden twee soorten zand voor Gerbils: graafzand of badzand. Als badzand is chinchillazand geschikt. Andere soorten zand zoals speelzand verzorgen de vacht niet, deze hebben dus geen verzorgende functie, enkel badzand heeft dit.
Let op! Gebruik nooit schelpenzand in de zandbak. Dit zand is te scherp voor de huid van de Gerbil.
Wat is het verschil tussen graafzand, speelzand en badzand voor Gerbils?
Graafzand is bedoeld om in te graven. Dit zand is meestal samengesteld op kleibasis en zorgt ervoor dat gegraven tunneltjes blijven staan. Speelzand is geschoond zand waar de Gerbils lekker in kunnen graven, maar het zand heeft geen goede structuur en ondersteund de gegraven tunnels niet, dus tunnels blijven niet staan in speelzand. Badzand is bedoeld als verzorging voor de dieren. Gerbils kunnen niet echt graven in badzand en al helemaal geen tunnels maken. Het zand is bijzonder fijn.
Wat is het beste badzand voor Gerbils?
Een van de beste en natuurlijke soorten zand om in te badderen is Sepioliet. Veel goede badzanden worden van Sepioliet gemaakt. Vooral de ontvettende eigenschappen maken dit zand zeer geschikt voor de vette vacht van Gerbils.
Sepioliet is een mineraal dat behoort tot de kleimineralen. Sepioliet wordt vaak gebruikt als badzand voor hamsters en andere knaagdieren omdat het de eigenschappen van hun natuurlijke leefomgeving nabootst. Sepioliet is namelijk een natuurlijk mineraal dat wordt gevormd door de afzetting van kleiachtig sediment. Het heeft een fijne, korrelige structuur die lijkt op de bodems waarin hamsters in het wild graven en tunnels maken. Dankzij de aanwezigheid van deze klei blijven de tunnels in het wild intact.
Sepioliet wordt doorgaans gewonnen door middel van mijnbouwtechnieken, waarbij de sepiolietafzettingen uit de grond worden ontgonnen. Na de winning ondergaan deze sepiolietafzettingen een proces van verwerking en zuivering. Zo wordt sepioliet bijvoorbeeld ook gewonnen uit de woestijn in Syrië (oorspronkelijke leefgebied van de Syrische Hamster). Sepioliet wordt ook in Mongolië gewonnen. Mongolië heeft aanzienlijke sepiolietreserves en staat bekend om de aanwezigheid van hoogwaardige sepiolietafzettingen. Het mineraal wordt voornamelijk gewonnen in de zuidelijke regio's van Mongolië (oorspronkelijke leefgebied van de Mongoolse Gerbil)
Sepioliet heeft de eigenschap om vocht en vet op te nemen, waardoor het geschikt is als badzand voor knaagdieren. Het helpt om de vacht van het dier te reinigen en overtollige oliën te absorberen. Daarnaast kan sepioliet ook helpen bij het verminderen van geurtjes.
Hoe vaak moeten Gerbils een zandbad nemen?
Dagelijks! Wij adviseren Gerbils een permanent zandbad aan te bieden in het verblijf. Het is ook mogelijk om een deel van het verblijf als zanddeel in te richten. In dat geval wordt een deel van het verblijf afgezet en krijgt als bodembedekking chinchillazand in plaats van standaard bodembedekking. Dit laatste kan met name handig zijn voor grotere Gerbil groepen en zorgt ervoor dat de hele groep tegelijk kan badderen.
Wanneer moet het Gerbilzand verschoond worden?
Wij zeggen altijd zodra het begint te ruiken, moet het vervangen worden. Zoals we hebben verteld zijn Gerbils hele schone dieren die niet veel plassen. Dit zorgt ervoor dat de zandbak in de meeste gevallen ook best wel schoon blijft. In de meeste gevallen zal het probleem eerder zijn dat de dieren de zandbak leegscheppen dan dat deze begint te stinken. Voor de poepjes hebben we trouwens wel een handig foefje! We hebben speciale zeef schepjes waarmee het zand kan worden gezeefd en daardoor langer mee gaat.