Water geven aan knaagdieren

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Verzorging
  • 2
Water geven aan knaagdieren

Het is vandaag wereld waterdag, laten we daarom eens stilstaan bij de vele manieren waarop je knaagdieren en konijnen drinken kunt geven en waar je allemaal op moet letten.

Vers en fris water is van levensbelang voor elk levend wezen, zo ook voor onze knaagdieren. Er zijn verschillende drinksystemen verkrijgbaar voor de dieren, maar welke past bij jouw en je knaagdier? Daar gaan we in deze blog verder naar kijken.

De Drinkfles voor knaagdieren

De meest bekende manier van water geven is wel de drinkfles. Deze is eenvoudig te bevestigen in een traliekooi en geeft de dieren de hele dag door toegang tot hun drinken.

Een drinkfles is ook erg hygiënisch, daar er geen vuil ik kan komen. Van groot belang is wel dat de drinkfles regelmatig wordt gereinigd anders kunnen er alg- en bacteriën in gaan groeien. Deze micro-organismen zijn schadelijk voor de gezondheid van knaagdieren.

Hygiënisch
Altijd toegang tot water
Controleerbare water inname

Een ander groot voordeel van een drinkfles is wel dat je de water inname  kunt controleren. Je kunt dus goed zien hoeveel je dier drinkt en dat is belangrijk om de gezondheid in de gaten te houden. Dieren die ziek zijn en niet meer drinken zijn extra kwetsbaar en kunnen snel in levensgevaar verkeren door uitdroging.

! Ergonomie
! Te lang laten hangen
! Lekken
! Algengroei tijdens warmte

Er worden tegenwoordig vraagtekens gezet bij de ergonomie van de waterfles. Zijn deze wel ergonomisch? Als we kijken naar hoe knaagdieren en konijnen in het wild leven dan kunnen we absoluut vaststellen dat ze in de natuur geen waterflesjes hebben. Echter drinken knaagdieren niet altijd met hun hoofd naar beneden, waterdruppeltjes worden bijvoorbeeld ook opgelikt van de blaadjes.

In de praktijk blijven drinkflessen vaak te lang hangen. Een hamster die 15 ml water per dag drinkt en een waterfles heeft van 150 ml heeft in theorie drinken voor een aantal dagen en toch is het belangrijk om niet te wachten totdat de drinkfles leeg is en deze eerder te verversen. Dat komt de versheid van het water en de levensduur van de drinkfles ten goede en daarmee natuurlijk de gezondheid van het dier.

Kan een drinkfles voor nekklachten zorgen?

Als de dieren uren achter elkaar in een positie staan waarbij de nek onnatuurlijk omhoog wordt gebogen dan zou dit zeker voor nekklachten kunnen zorgen. Echter voor de enkele (korte) keren dat ze drinken kan dit geen kwaad. Ergonomische klachten, ook wel RSI (Repetitive strain injury) ontstaan bij veelvuldige herhaling van een onnatuurlijke beweging of houding. Het rennen in een te klein looprad kan bijvoorbeeld wel heel schadelijk zijn en zorgen voor een vervorming in de ruggenwervels. Dit komt doordat er urenlang in een verkeerde houding wordt gelopen.

Een Waterbakje voor knaagdieren

waterbakje voor knaagdierenHet is ook mogelijk knaagdieren te voorzien van water door middel van een waterbakje. Hiervoor kan een voerbakje gebruikt worden, door deze te vullen met water. Een voordeel van een waterbakje is dat deze op een ergonomische wijze de dieren laat drinken, zoals ze dat in de natuur ook vaak doen.

Het water is echter heel moeilijk schoon te houden. De dieren gooien er veelal bodembedekking in en kunnen er zelfs in plassen. Het water hygiënisch schoon houden is in deze een echte uitdaging. Het waterbakje zal meerdere malen per dag ververst moeten worden. Zodra er bodembedekking in valt zuigt deze zich vol met vocht en bevat het waterbakje geen water meer.

Ergonomisch

Veel kleine knaagdieren lopen ook meerdere malen per dag door hun waterbakje heen. De dieren begrijpen natuurlijk niet dat dit niet handig is en het water zo vervuilt. Het is bij het gebruik van een waterbakje van zeer groot belang dat je als baasje consequent bent in het schoonhouden van het bakje.

! Onhygiënisch
! Veel controle nodig
! Water inname niet controleerbaar
! Kan eenvoudig ingegraven worden

Het waterbakje moet, bij voorkeur op een plateau of vaste plek worden geplaatst. Zodra het waterbakje op de bodembedekking geplaatst wordt, kan deze eenvoudig in worden gegraven, met als gevolg dat de dieren geen water meer hebben. Dit geldt met name voor kleine knaagdieren.

Water dispensers

Een water dispenser is eigenlijk een combinatie van een waterbakje en een drinkfles. Deze combineert helaas ook de voor en nadelen van beide. Dankzij het reservoir hebben de dieren langere tijd drinken, maar door het open drinkgedeelte kan er ook van alles invallen. De water dispenser is op dit moment enkel geschikt voor groter knaagdieren vanwege de omvang. Cavia's en konijnen kunnen er prima mee overweg.

Ergonomisch

De dieren krijgen op een ergonomische manier water en kunnen zelfs met z'n tweeën drinken. In een gekke bui kan de dispenser wel worden omgegooid door de dieren.

! Gedeeltelijk controleerbare water inname
! Niet 100% hygiënisch

Vogel waterflesje raden wij af

Wij raden een vogel waterflesje af voor knaagdieren. Helaas kunnen door dergelijke drinksystemen ongelukken ontstaan. Kleine knaagdieren kunnen hun hoofdje naar binnen drukken en zo klem komen te zitten.

Verse plantjes geven ook vocht

Dankzij vers voedsel krijgen de dieren ook water binnen. Kijk maar eens naar het waterflesje als je, je dieren verse groenten of plantjes geeft. Je zult waarschijnlijk opmerken dat er minder uit het waterflesje wordt gedronken. Dit komt doordat de dieren veel vocht uit de verse voeding kunnen halen. Dat is ook de manier waarop voor knaagdieren in het wild zichzelf voorzien van vocht. Bij ons thuis is dat echter bijzaak en moeten de dieren ten alle tijden vers drinkwater tot hun beschikking hebben.

Water geven tijdens warme dagen

Als het warm is moet je goed opletten op de versheid van het water. Dit geldt zowel voor buiten als voor binnen levende dieren. Voor de buitendieren zoals konijnen die buiten worden gehouden, moet je het water in de gaten houden. Het mag niet in de zon staan/hangen en moet regelmatig ververst en bijgevuld worden. Door de warmte kunnen dieren meer gaan drinken en dan is lekker fris water natuurlijk veel lekkerder.

Algengroei kan heel eenvoudig in een drinkfles ontstaan. Het is daarom belangrijk om een drinkfles regelmatig te reinigen en te verversen. Door de fles dagelijks te verversen en de spoelen kan algengroei worden tegengegaan. Een aangetaste fles kan het beste vervangen worden door een nieuwe.

 

Reacties

  1. DRD Knaagdierwinkel DRD Knaagdierwinkel

    Dank je wel voor je vraag Hugo!
    Het allerbeste is elke dag, maar als je eens een dagje in de winter overslaat is dat geen ramp. In de zomer is het wel belangrijk om de drinkfles dagelijks te verversen en goed om te spoelen in verband met mogelijk algen- en bacteriegroei

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »