Wat Is 'Spelen' voor Hamsters?

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in hamster
  • 0
Wat Is 'Spelen' voor Hamsters?

Wat wij met "spelen" bedoelen, komt bij de hamster helemaal niet voor! Als hamsterbezitters willen we het beste voor onze harige vrienden, en dat begint met het begrijpen van hun gedrag. Een veelgestelde vraag die we vaak krijgen, is: “Welk speelgoed is geschikt voor hamsters?” Maar eerlijk gezegd spelen hamsters helemaal niet op de manier die we gewend zijn bij andere dieren. In deze blog onderzoeken we het speelgedrag van hamsters en hoe we hen kunnen helpen om gelukkig en gezond te blijven.

Wat Is 'Spelen' Voor Hamsters?

Eigenlijk moeten wij het woord 'spelen' niet gebruiken voor hamsters, maar eerder "natuurlijk gedrag vertonen", want daar worden hamsters echt vrolijk van. Net zoals een spel met een bal een hond blij maakt, is een volle bos oogst of een heerlijk soepel looprad iets waar een hamster helemaal blij van wordt. Heel veel dingen worden verkocht als "hamster speelgoed", maar het speelgoed waarmee een konijn zich urenlang kan vermaken, zal een hamster niet eens opmerken dat het er ligt!

Spelen = Natuurlijk Gedrag Vertonen

Allereerst moeten we met elkaar afspreken dat we bij hamsters 'spelen' eigenlijk gelijk moeten stellen aan 'natuurlijk gedrag vertonen'. En dan komen we tot wonderbaarlijke conclusies voor deze dieren!

Lekker rollen in een hamsterbal?

Nee, nee alsjeblieft niet. Een van de populairste producten in de knaagdier schappen als het gaat om "speelgoed", maar heel erg fout voor de dieren. We beginnen even met dit geheel verkeerd geïnterpreteerde speelgoed. De dieren gaan er inderdaad in rennen, maar niet omdat ze het leuk vinden. Uit onderzoek is gebleken dat de hamsters snel wegrennen in de bal op zoek naar een verstopplek. Daarnaast worden door de bal alle zintuigen buiten spel gezet. De dieren kunnen niets meer voelen (handjes, snorharen), slechter horen en ruiken. Wij raden deze ballen ten zeerste af en adviseren in plaats daarvan een leuke ren met genoeg activiteiten, veel leuker voor de dieren. Als we natuurlijk gedrag als uitgangspunt gebruiken dan is de hamsterbal een middel dat natuurlijk gedrag geheel onmogelijk maakt.

1. Hoe Gebruiken Hamsters Hun Handjes? Voeding en Activiteit

Hamsters hebben echte handjes. Let maar eens op als ze iets eten: dan houden ze het vast met hun handjes en draaien ze het zorgvuldig de goede kant op om het open te maken of in hun wangzakjes te verstoppen voor later. Wij vinden het daarom belangrijk dat een hamstertje dit gedrag kan blijven vertonen. Daar zorgen we voor door de dieren oogst te geven, gemengde voeding en knaagmateriaal dat besprenkeld is met gezonde zaadjes. Op deze manier moeten de dieren met hun handjes werken, wat activiteit geeft, net als in de natuur, en verveling tegengaat.

Als je hamster geen selectieve eter is, geef hem dan vooral een gemengde voeding in plaats van een alles-in-één-brok.

2. Hoe Gebruiken Hamsters Hun Neus? Zoeken en Foerageren

Een hamster zoekt in het wild naar voedsel door enerzijds met zijn handjes de grond af te tasten, met zijn snorharen te detecteren, maar de neus leidt de weg naar het lekkers! Dat kunnen we heel leuk stimuleren door (een deel van) de voeding te verstoppen. Dat kan op een huisje gelegd worden, onder de bodembedekking of over het mos gestrooid. Je kunt ook een foerageerlaag aanbrengen door bijvoorbeeld kokos of kartonstukjes te gebruiken en daar een deel van het voer of lekkers in rond te strooien. De dieren moeten dan actief hun neusje gebruiken om het te vinden, net als in de natuur!

Speciaal voor deze activiteiten hebben we een foerageermenu ontwikkeld voor kleine knaagdieren. Deze mix bevat een verscheidenheid aan componenten die op verschillende manieren aangepakt moeten worden. Door deze mix rond te strooien, hebben de dieren urenlang zoek- en foerageerplezier!

3. Komen er gelukshormonen vrij bij Hamsters tijdens het Rennen in een looprad?

Ja, dat gebeurt echt!

Hamsters hebben een redelijk snelle stofwisseling en zijn erg actief. Ze hebben voeding nodig met een hoge energiewaarde, maar daar staat ook tegenover dat ze graag actief zijn en rennen. Uit onderzoek is gebleken dat hamsters endorfine aanmaken als ze lekker rennen, en we weten dat endorfine een gelukshormoon is dat ons gelukkig maakt. Dus we kunnen met zekerheid zeggen dat hamsters gelukkig worden van een looprad!

Het is echter wel belangrijk dat het looprad van goede kwaliteit is en groot genoeg voor de dieren. Zo heeft een Syrische hamster (goudhamster) een groter looprad nodig dan een dwerghamster. Gelukkig hebben wij voor alle loopradjes aangegeven voor welke dieren ze geschikt zijn.

4. Waarom Moet Een Hamster Kunnen Graven?

Bij 'spelen' denk je niet zo snel aan graven. Hoewel het inderdaad geen spelen is, is het wel een zeer belangrijk onderdeel van de dagelijkse bezigheid van een hamster, waar hij echt gelukkig van wordt. Vakkundig graven ze met hun handjes het eerste deel weg onder hun buikje, en dan komen de achterbeentjes in actie om het door de handjes opgegraven deel weg te schoppen. Het hele lichaam is hierbij in actie; supergezond! De dieren hebben hier een goed pak bodembedekking nodig die graafbaar is. Met alleen zaagsel kom je er echt niet. Een mengeling van Cotton N Cotton, Cotton N Hemp en Cotton N Fibre zijn de beste beddingen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Een laag van 20-30 cm, goed aandrukken, en de pret kan beginnen.

hamster nestmateriaal

5. Waarom Moet Een Hamster Een Nest Kunnen Maken?

Hamsters vinden de slaapkamer een zeer serieuze zaak! Vergis je niet, ze gaan zeer militieus te werk en willen het perfect hebben. Bij gebrek aan nestmateriaal zullen ze vindingrijk de andere onderdelen van het verblijf willen gebruiken. Dus voor je eigen bestwil: zorg dat er nestmateriaal is! Hoewel er verschillende soorten nestmateriaal zijn, vinden hamsters wc-papier ook helemaal oké. Wc-papier kan als opvulling worden gebruikt, maar ze vinden het ook fijn om meer structuur te geven aan hun nestje. Geef ze daarom bij voorkeur twee of drie keuzes, en in de winter kunnen katoen of kapok heerlijk warm en zacht zijn. Met betrekking tot het nestmateriaal hoef je je bij ons geen zorgen te maken; wij hebben enkel nestmateriaal dat 100% veilig is en door ons is gecontroleerd. Geen hamsterwatten of synthetische toestanden!

6. Moet Een Hamster Ook Klimmen, Springen En Klauteren?

Nee, doe maar niet. Hoewel Syrische hamsters (goudhamsters) echt wel kunnen klimmen, zijn ze hier niet heel goed op uitgerust. Als we hamsters vergelijken met muizen of ratten, dan zien we meteen dat de lichaamsbouw niet is gemaakt om te klimmen. Muizen en ratten hebben een lange staart om de balans te behouden, terwijl hamsters een kleine pompon hebben met een schattigheidsgehalte van 10 op 10, maar verder niets. Ook de voetjes van muizen en ratten zijn ontworpen om iets vast te kunnen pakken, die van hamsters juist helemaal niet. Dus uitdaging bieden in de vorm van klimmen en klauteren hoeft niet, en we zouden dit zelfs afraden om verwondingen te voorkomen.

Conclusie

Als hamsterbezitters is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze huisdieren zich gelukkig en gezond voelen. Dit doen we door hun natuurlijke gedrag te begrijpen en te stimuleren. Geef je hamster voldoende mogelijkheden om zijn handjes te gebruiken, zijn neusje te laten werken, te rennen en te graven. Door deze elementen in hun leven op te nemen, zullen ze niet alleen fysiek gezond blijven, maar ook geestelijk gelukkig zijn. Vergeet niet dat wat wij als ‘spelen’ beschouwen, in feite hun natuurlijke gedrag is dat hen vreugde en welzijn biedt.

Met deze tips zorgen we ervoor dat onze hamsters een gelukkig en gezond leven leiden. Vergeet niet dat ze geen speelgoed nodig hebben zoals andere dieren, maar gewoon de vrijheid om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Laten we onze hamsters geven wat ze echt nodig hebben!

hamster en dwerghamster | Hamster webshop voor Goudhamster Syrische Hamster, maar ook dwerghamsters | Alle hamster benodigdheden

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »