Wat is het verschil tussen Terracotta en Keramiek voor knaagdieren?
- Geplaatst op
- Door DRD Knaagdierwinkel
- Geplaatst in Huisvesting
- 1
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen terracotta en keramiek? Wat zijn de voordelen van terracotta ten opzichte van keramiek? Kan urine eenvoudig intrekken? Deze en heel veel andere vragen over terracotta en keramiek beantwoorden wij in onze nieuwe blog!
Het is aardewerk
Terracotta is afgeleid van het Latijnse terra (aarde), en het Italiaanse cotta (gebakken). Zowel terracotta als keramiek is aardewerk. De afwerking maakt het verschil tussen beide. Terracotta is ongeglazuurde, hardgebakken aardewerk. Keramiek is dit ook, met een extra glazuurlaag als toevoeging.
Terracotta = ongeglazuurde aardewerk
Keramiek = geglazuurde aardewerk.
Wat zijn de voordelen van terracotta voor knaagdieren?
Het belangrijkste voordeel van terracotta is de ruwheid. Dankzij de afwezigheid van de glazuurlaag blijft het oppervlak namelijk ruw en dat zorgt er weer voor dat de nagels van knaagdieren goed kunnen slijten. Voorwaarde is wel dat de dieren er regelmatig overheen lopen. Naast de nagel-slijtende werking is terracotta koel in de zomer, wat erg prettig is op warme dagen.
Wat zijn de nadelen van terracotta?
Door het ontbreken van de glazuurlaag is terracotta poreus. Je kunt het materiaal vergelijken met een harde spons. Vocht kan eenvoudig intrekken, dus ook urine. Wij hebben hier echter veel mee geëxperimenteerd en gelukkig is terracotta ook afspoelbaar en doorspoelbaar. Net als een spons kan het dus onder water uitgespoeld worden als het ware. Het heeft daarna wel even de tijd nodig om op te drogen.
Wat te doen als urine intrekt?
Als dieren op terracotta plassen dan kan de urine helaas ook in het materiaal trekken. Het kan met water uitgespoeld worden, maar zoals bij Muisjes bijvoorbeeld is dit niet altijd voldoende. De vervelende lucht van de plasjes kan in het materiaal achterblijven. Om dit te voorkomen raden wij een urine spray aan.
Spoel de terracotta eerst goed uit onder lauwwarm water en spray het aangedane oppervlak goed in met een urine spray. Laat dit inwerken en spoel het vervolgens weer om/uit onder lauwwarm water.
Door het omspoelen in water, raken de vezels van het materiaal verzadigd met vocht. Als het oppervlak nog nat is kan de urine spray beter en dieper doordringen in het materiaal, waardoor alle urine resten worden aangepakt.
Wat zijn de voordelen van keramiek?
De vaak harde glazuurlaag geeft het aardewerk extra bescherming. Niet alleen tegen een stootje, maar ook tegen vocht en dus ook tegen urine. Keramiek kan een complete urine douche hebben en zal niet snel gaan stinken. De glazuurlaag beschermt het materiaal tegen intrekken van zowel vocht als ook geurtjes. Dankzij de gladde toplaag kan keramiek dus zeer eenvoudig worden schoongemaakt.
Keramiek heeft een isolerende werking, dat betekend dat een keramiek huisje lekker koel blijft in de zomer, maar juist lekker warm in de winter. Het is een goed geïsoleerd huis!
Wat zijn de nadelen van keramiek
Helaas heeft keramiek door de glazuurlaag de nagel-slijtende werking verloren. Verder kunnen wij eigenlijk geen nadelen van keramiek bedenken.
Keramiek en terracotta in de koelkast plaatsen?
In de zomer krijgen wij vaak de vraag of deze materialen in de koelkast of diepvries kunnen? De gedachten hierachter is het zo koel mogelijk maken van het materiaal, zodat de dieren meer en langer afkoeling hebben. Wij raden dit echter af. Keramiek en terracotta is gebakken aardewerk. Dit gedraagt zich niet altijd zoals je zou willen in de koeling. Door het temperatuurverschil kan het barsten of breken.
Wat is koeler in de zomer?
Zowel terracotta als keramiek zijn beide koel. Als we al moeten kiezen welke koeler is, dan is keramiek toch de winnaar. Dit heeft wederom met de glazuurlaag te maken. Deze zorgt ervoor dat het oppervlak koeler blijft, maar in de winter zorgt het weer voor een isolatie van de binnen warmte, dus dat het lekker warm in het huisje blijft bijvoorbeeld.
Wat is warmer in de winter?
Eigenlijk wordt het bij ons thuis helemaal niet zo koud. Daarnaast verblijven de meeste knaagdieren in verwarmde ruimtes of hebben ze een dik pak bodembedekking tot hun beschikking, waar ze zich lekker in kunnen verstoppen. Mocht het toch wat koeler worden dan is zowel terracotta als ook keramiek geschikt. Keramiek zou minimaal beter kunnen zijn dankzij de glazuurlaag die als extra isolatie werkt.
We kunnen dus eigenlijk tot de conclusie komen dat beide super leuk zijn en mooie eigenschappen hebben. Het ligt er alleen een beetje aan wat je nodig hebt. Wil je een leuk huisje waarbij de nageltjes ook kunnen slijten, dan is terracotta de beste keus. Wil je echter een lekker koel huisje dat eenvoudig te reinigen is, dan is keramiek "the best way to go"!
Mocht je nog vragen hebben over deze of andere materialen, laat het ons dan zeker weten!
Dank je wel voor het delen van dit blog, heb hem gedeeld op onze hamstery Elika facebook groep. Wens jullie een fijne dag toe!