Tuindieren zijn de dieren van ons allemaal
- Geplaatst op
- Door DRD Knaagdierwinkel
- Geplaatst in Tuindieren
- 0
Sinds kort hebben wij een nieuwe categorie toegevoegd voor de tuindieren, omdat wij van mening zijn dat tuindieren de dieren van ons allemaal zijn en graag vertellen wij je meer over deze prachtige wereld vol bonte en vrolijke vogels, eekhoorns, vlinders en egels!
Hoe maak je de Nederlandse tuin tuindiervriendelijk?
Veel Nederlandse tuinen zijn betegeld en hebben schuttingen. Vaak wordt er ook met gif gespoten. Dat zijn allemaal omstandigheden waarin tuindieren zich niet thuis voelen en ver weg zullen blijven. Dat is zonde want alle tuinden van Nederland bij elkaar vormen een gebied dat vijf keer zo groot is als de Oostvaardersplassen. Gelukkig maken steeds meer mensen hun tuin tuindiervriendelijk! Wat vaak wel een uitdaging hierbij is, is het "hoe". Hoe maak je, je tuin tuindiervriendelijk? Daar helpen wij graag bij!
Vogels en andere dieren met voedsel lokken
We kennen allemaal de vetbollen die in de winter buiten gehangen worden voor de vogels, maar wist je dat vogels ook op een natuurlijke manier bijgevoerd kunnen worden door middel van:
Bloemen: Vogels eten dan wel geen bloemen, maar ze eten wel de insecten die op de bloemen afkomen en later eten de vogels de zaden die van de bloemen vallen.
Struiken en boompjes die fruit, besjes of noten geven.
Een grasveld waar de vogels larven en wormen kunnen vinden
Bladeren die zijn afgevallen niet opruimen. Er zit veel leven onder de bladeren zoals insecten, wormen, kevers, die allemaal gegeten worden door de vogeltjes
De tuin veilig maken voor vogels
Schuilplekken zijn heel belangrijk voor vogels. De dieren moeten kunnen schuilen voor roofdieren zoals katten of sperwers. Een schuilplaats kan heel natuurlijk zijn, bijvoorbeeld een dichte plant, struik of klimop zijn perfect!
Help vogeltjes tijdens het broedseizoen
Het broedseizoen van tuinvogels loopt van maart tot en met juli. Vogeltjes maken dan nestjes. Elke vogel heeft daar zijn eigen manier en plek voor, maar wij kunnen de vogels hier heel goed bij helpen door ze bijvoorbeeld een nestkastje aan te bieden. Op deze manier kunnen de vogeltjes hun nestje op een plek maken die zeer veilig is en kunnen ze elk jaar weer terugkomen naar dezelfde plek. Niet alle vogels zullen hun intrek nemen in een nestkastje, het zijn de zogenaamde "hollenbroeders" die dat wel doen.
Elke vogel heeft zijn eigen wensen als het gaat om het nestkastje en de invliegopening
Onze huizen zijn tegenwoordig mooi strak afgewerkt en kieren en gaten zijn eigenlijk bijna niet meer te vinden, dat geeft ook een uitdaging voor de vogels, want ze kunnen zich niet meer in en nabij het huis nestelen.
De grootste kans van slagen heeft een nestkast die op het "Noordoosten" hangt.
Dan waait en regent het niet zoveel naar binnen namelijk. Hang de nestkast ook nooit in de volle zon, daar houden de vogels niet van omdat het dan te warm wordt. Je moet ook zorgen voor een vrije aanvliegroute, dus geen obstakels direct voor de ingang van het nestkastje. In de herfst als het nestkastje niet meer gebruikt wordt door de vogels is het goed om deze schoon te maken met kokend heet water.
Voeding tijdens het broedseizoen
Tijdens het broedseizoen hebben vogels meer eiwitten nodig. Dat kan in de vorm van: Gedroogde meelwormen, Gedroogde Vlokreeftjes, Gedroogde Sprinkhanen, Gedroogde insectenmix, Gedroogde Zijdenrupsen.
Veel verschillende vogels aantrekken door veel variatie
De meeste tuindieren trek je aan door veel variatie in je tuin of balkon aan te brengen. Een mooie bijkomstigheid is dat je niet alleen veel tuindieren trekt, maar ook insecten, bijen en vlinders, dat zorgt weer voor een mooie diversiteit. Het beste is de tuin in laagjes te bekijken. Bodembedekkers, halfhoge planten en dichte struiken of boompjes. Als je echt gek wilt doen en de dieren helemaal gek wilt maken, plant dan een bessenhaag, dan heb je feest in je tuin! Maar ook verschillende soorten struiken achter elkaar die op verschillende momenten van het jaar in bloei zijn doen het heel goed en je hebt op meerdere momenten van het jaar veel dieren in de tuin.
Een paar goede voorbeelden zijn: Gelderse Roos, Liguster, Vuurdoorn, Sleedoorn, Vlier en Kardinaalsmuts.
- Maak van je tuin of balkon een vogelparadijs!
- Hang of plaats of schroef (aan de reling) een mooie waterschaal
- Plaats potten of bij meer plaats een moestuinbakje met bloemen of kruiden
- Plaats een kleine frambozen of andere bessenstruik in een pot
- Laat een klimplant groeien langs de erfscheiding of balkon
- Hang in de schaduw een nestkastje voor bijvoorbeeld pimpelmezen of koolmezen met een 3-in-1 huismussen nestkast onder de dakrand
- Hang een voersilo op, wij hebben hele leuke in onze buitenvogel categorie
Er zijn meerdere Eekhoornsoorten, maar de bekendste bij ons in het wild levende Eekhoornsoort is wel de Rode Eekhoorn (Sciurus vulgaris). Deze acrobatische kleine knaagdieren springen makkelijk van boom naar boom op zoek naar hun lievelingseten: eikeltjes!
Eekhoorns worden 3 tot 7 jaar in het wild, en tot tien jaar in gevangenschap.
Wanneer kan ik de buiten eekhoorn het beste voederen?
Eekhoorns zijn overdag, eigenlijk de hele dag door actief. Ze gaan vlak voor zonsondergang weer naar hun holletje en komen vlak na zonsopgang weer tevoorschijn. Eekhoorns zijn net als veel andere knaagdieren, erg nieuwsgierig en komen graag nieuwe dingen bekijken.
Waar houden eekhoorns van?
Eikels zijn favoriet bij de eekhoorn! Al is dit niet het enige wat ze eten. Eekhoorns zijn eigenlijk een beetje omnivoor, want ze eten naast plantaardige voeding zoals nootjes, schors, sparren, pijnbomen ook insecten.
Hoe kunnen eekhoorns het beste gevoederd worden?
Het maakt eigenlijk niet uit, maar een beetje uitdaging zouden de dieren zeker op prijs stellen. In Amerika maken mensen soms hele speeltuinen in de tuin voor de eekhoorns en het is geweldig om te zien hoe de dieren acrobatisch overal overheen klimmen om bij hun geliefde eikeltje te komen!
Hoe weet ik of ik eekhoorns in de buurt heb?
Eekhoorns slapen in bomen, dat hoeft niet perse een heel bos te zijn. Als er enkele bomen en dan met name eikenbomen in de omgeving zijn, dan is de kans groot dat er ook eekhoorntjes in de buurt zijn. Je kunt dit testen door een voederplekje voor de dieren te maken.
Hoewel we de Egel in de "tuindieren" categorie hebben ondergebracht, zijn er natuurlijk ook Egelsoorten die als huisdier gehouden worden, zoals de Witbuikegel. In deze categorie hebben we het voornamelijk over de wilde egel.
Egels zijn solitair, ze leven alleen en worden beschouwd als alles eters (omnivoren). In het wild voeden ze zich met insecten, kevers, wormen, slakken, spinnen enz. Idealiter hebben egels toegang tot compost in de tuin. Daarin vind je ook allerlei lekkere dingen, zoals de insecten die zich vastklampen aan fruitafval. Eind november zouden egels zelf voldoende voedsel moeten kunnen vinden, zodat jonge egels minimaal 500 g wegen en dus voorbereid zijn op de winterslaap. Een goed doorvoede egel kan tot 30 cm lang worden en tot 1,5 kg wegen.
Egels hebben geen haar en geen vacht. Hun "vacht" bestaat uit verhoornde haren in de vorm van wel 8000 stekels per dier. Hun stekels worden regelmatig vernieuwd en gewisseld zonder dat er kale plekken ontstaan. In gevaarlijke situaties rolt de egel zich op en steekt zijn stekels omhoog als verdediging tegen de vijand.
De levensverwachting van een egel is maximaal 10 jaar. De kernlichaamstemperatuur van een egel is 35°C en daalt tot 1,5°C tijdens de winterslaap. Zijn hart klopt ongeveer 180 keer per minuut - tijdens de winterslaap slechts ongeveer 10 keer.
Als een egel eenmaal een geschikte partner heeft gevonden, kan hij een of twee keer per jaar 2 tot 6 baby-egeltjes baren.
Kenmerkend voor egels is hun gevoelige gehoor (ze kunnen zelfs ultrasone tonen horen) en hun uitgesproken vocalisatie. Egels horen we vaak smakken, snuiven en hijgen, sissen, hoesten (let op - vermoedelijke longworm) of, in gevaarlijke situaties, luid gekakel of geschreeuw. Als een egel zich bedreigd voelt, leidt dit vaak tot snelle afweerreacties zoals bijten.
Een zieke of verzwakte wilde egel verzorgen?
Neemt u vanwege ziekte of ondergewicht tijdelijk een egel in huis, dan dient u dringend een aantal punten in overweging te nemen:
- Egels hebben een schuilplaats nodig in de vorm van een bak of hol voor huisvesting. De meeste Caviahuisjes en Konijnenhuisjes zijn hier ook geschikt voor. De vloer kan bijvoorbeeld worden bedekt met bodembedekking met een laagje hooi. De ren moet minimaal 2 vierkante meter zijn. Het is heel goed om een ruwe stenen plaat in de ren te leggen, waar de egel overheen moet lopen. Op deze manier kan hij automatisch zijn nagels slijten, aangezien ze constant groeien en anders met de hand moeten worden ingekort als ze te hard groeien.
- de geschikte omgevingstemperatuur moet tussen 18° en 22° graden zijn. In de winterslaap moet je de temperatuur echter onder de 6 graden houden, zodat de egel niet tussentijds wakker wordt en teveel energie verbruikt.
- aangezien egels nachtdieren zijn, moeten ze altijd 's avonds worden gevoerd. Als opstartvoer kan natvoer voor katten, hardgekookte eieren, rauw rundergehakt, havermout, rijp fruit, wortelen etc. gebruikt worden. Om er echter voor te zorgen dat de egel alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt is egelvoer van essentieel belang.
- Egels hebben de neiging om snel overgewicht te krijgen. Daarom moet je oppassen dat je de egel niet te veel voert. Te veel gewicht kan leiden tot leververvetting en musculoskeletale (spieren/botten) aandoeningen.
- zorg voor voldoende water voor de egel. Geef nooit koemelk! Een egel verdraagt geen koemelk, zelfs niet in verdunde vorm! De lactose die erin zit leidt tot levensbedreigende diarree! Gebruik altijd speciale melk voor Egels.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...