Bloedmijt, wetenschappelijk bekend als Dermanyssus gallinae, is een kleine parasiet die voornamelijk vogels en kippen teistert door zich te voeden met hun bloed. Deze indringers vormen echter ook een bedreiging voor andere dieren, waaronder hamsters, en kunnen zelfs mensen aanvallen. Laten we eens dieper ingaan op deze hinderlijke parasiet en hoe we ermee om kunnen gaan.
Jouw konijn, cavia, hamster of andere kleine knager kan zich besmetten met wormen door een eitje van een worm op te eten. Dieren die buiten zitten of groenvoer van buiten eten hebben een verhoogd risico op wormen. Ook kunnen dieren onderling elkaar besmetten met een worminfectie.
Luizen zijn groter dan mijten en dus met goede ogen, of een loep zichtbaar in de vacht. Ze zijn grijs en enkele millimeters groot. Ze bewegen een stuk trager dan bijvoorbeeld vlooien. Als jouw konijn, cavia, hamster of andere kleine knager luizen heeft, hoef je niet bang te zijn dat je er zelf ook last van krijgt. De luizen van dieren gaan niet over op mensen. Als je meerdere (soorten) knaagdieren bij elkaar houdt, is het wel verstandig ze allemaal te behandelen.
Er bestaan meer dan 40.000 verschillende soorten mijten en daar is de Meelmijt er eentje van. In deze blog gaan we je alles over de meelmijt vertellen, waar deze vandaan komt en nog belangrijker, hoe je er vanaf komt!
Het warme weer brengt niet alleen zonneschijn en vrolijkheid met zich mee, maar ook enkele gevaren voor onze geliefde huisdieren. Een van de meest angstaanjagende bedreigingen voor konijnen tijdens deze hete dagen is de verraderlijke aandoening die bekend staat als myiasis, ook wel bekend als madenziekte. Deze ziekte, veroorzaakt door de groene vleesvlieg, kan niet alleen pijnlijk zijn voor onze pluizige vrienden, maar ook fataal als deze niet snel wordt behandeld.