Konijnen in de winter

Konijnen in de winter

Heeft mijn konijn het koud? Konijnen zijn heel geschikte dieren om het hele jaar door buiten te houden. We zitten nu midden in de winter en daarom leek het ons een goed moment om aandacht te besteden aan de buitenkonijnen bij lage temperaturen.

Het konijnenverblijf in de winter

konijn in de winterAls konijnen buiten worden gehouden is een tochtvrij verblijf erg belangrijk. De konijnen moeten droog en uit de tocht kunnen zitten. Uiteraard moet er een dak op het verblijf zitten en het verblijf moet aan 3 kanten gesloten zijn. Dit geldt vooral voor het nachthok/schuilhok. De aansluitende ren mag wel open zijn. Zolang de konijnen maar wel de beschutting kunnen opzoeken. Is het beschutte gedeelte erg klein? Dan zou het voor de konijnen prettig zijn om de ren overdekt te maken. Zo kunnen ze ook bij slecht weer lekker de pootjes strekken. In het nachthok/schuilhok moet een dikke laag stro liggen. Stro is de meest geschikte bodembedekking voor buitenkonijnen. Dit komt omdat stro hol is. In de holtes van het stro zit lucht. Hierdoor werkt stro als isolatie!

Gezonde konijnen kunnen probleemloos temperaturen tot min 20 graden aan. Voorwaarde hiervoor is echter dat ze al een paar maanden buiten zijn geweest, zodat een dikke en warme wintervacht kan ontstaan. Belangrijk: Chronisch zieke, drachtige of oude konijnen moeten in de winter binnen worden gehouden.

Konijnen samen in de winter

Konijnen zijn groepsdieren en moeten altijd samen worden gehouden. Dit is goed voor hun mentale welzijn, maar in de winter zoeken konijnen ook de warmte bij elkaar op. Door lekker tegen elkaar aan te liggen kunnen ze elkaar warm houden. Je zult merken dat de konijnen op koude dagen ook echt de warmte bij elkaar op gaan zoeken.

Ruimte om op te warmen

Ook in de winter hebben konijnen voldoende ruimte nodig. Elk dier heeft minimaal 2 vierkante meter vrije ruimte nodig om te springen om zich op te warmen.

De voeding in de winter

In de winter verbruiken konijnen meer energie om zich warm te houden. Het is belangrijk dat het konijn een goede konijnenvoeding krijgt en het liefst ook een grote variatie aan verschillende groenten en kruiden.

Let op: konijnen moeten altijd wennen aan een nieuwe soort groente, bouw dit altijd heel rustig op.

Het belangrijkste onderdeel van de voeding van konijnen is natuurlijk hooi. Dit moet altijd onbeperkt aanwezig zijn. In de winter is het extra belangrijk dat de konijnen altijd hooi tot hun beschikking hebben. Hooi bestaat uit grove vezels. Het verteren van deze vezels duurt lang en daarbij komt langzaam energie vrij. Door het langzaam verteren van deze grove vezels houden de konijnen hun lichaamstemperatuur op pijl. Ze hebben dus voldoende hooi nodig om zichzelf warm te kunnen houden. Konijnen hebben vaak de neiging om minder te drinken als het drinkwater erg koud is. Het drinkwater van de konijnen mag nooit bevriezen. Het beste is het om dit minimaal twee keer per dag te vervangen voor lauwwarm water. Je zult merken dat de konijnen op een gegeven moment door hebben wanneer zij vers, lauwwarm water krijgen en ze direct zullen gaan drinken.

Al in de herfst kun je beginnen met het voeren van: knolselderij, pastinaak, peterseliewortel of rode biet zodat de vacht met de opbouw kan beginnen. 

De konijnenvacht in de winter

Konijnen die altijd buiten leven krijgen vanzelf een lekkere dikke wintervacht. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de konijnen gezond zijn en een goede voeding krijgen. Een ziek of zwak konijn kan moeite hebben met het aanmaken van de wintervacht, maar bij een gezond konijn mag dit geen probleem zijn. Wel kost het aanmaken van de vacht wat meer energie. Hier moet met de voeding rekening mee worden gehouden.

Check de dieren regelmatig

Vooral in de winter ben je minder in de tuin en bij de konijnen. Het is daarom belangrijk om goed naar je kleine vriendjes te kijken tijdens het dagelijks voeren en schoonmaken. Let op de volgende punten:

Eten de konijnen goed en voldoende?
Zijn ze levendig en nieuwsgierig?
Zijn de ogen en het konijn schoon (controleer ook de billen van het konijn)?
Heeft het konijn kleine wondjes?

Als je konijnen het leuk vinden om opgepakt te worden, kun je dit combineren met een regelmatige trimbeurt en ze van dichterbij bekijken. Gebruik altijd de juiste techniek om verwondingen te voorkomen: een hand direct achter de voorpoten in de borst en een hand onder de billen van het konijn.

Niet naar binnen halen!

Wordt er een hele koude nacht voorspeld? Laat je konijnen echt lekker buiten zitten. Wij mensen vinden het al gauw zielig omdat we het zelf koud hebben. Je kunt echter meer kwaad dan goed doen, door een buitenkonijn in het midden van de winter plots naar binnen te halen. Het konijn heeft een dikke vacht en zal het binnen veel te warm voor hem zijn. Konijnen kunnen ziek worden van te grote temperatuurwisselingen.

konijnen webshop met konijnenvoer, konijnen speelgoed en konijnen snacks

Reacties

  1. tamara tamara

    We testen koude van konijn in nek zit kuiltje. duw daar je vinger in. voelt het warm in konijnpels. Dan heeft u lieveling het warm. voelt he koud. doe voor 15 MIN mensensjaal of handdoekje. en kuiltje word warm. ik heb 5 KONIJNEN;nagels knippen. bad in Borstelen alles doe ik zelf.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »