Kijk omhoog: Onderzoek naar het Aangeboren Visueel Gedrag bij Muizen
Bij DRD Knaagdierwinkel zijn we altijd gefascineerd door het gedrag van onze kleine vrienden, en recent onderzoek heeft ons weer een stukje meer inzicht gegeven in de wereld van muizen. Wist je dat het voor een muis in het wild cruciaal is om roofdieren in de lucht te spotten, zoals haviken en uilen? Maar hoe verwerken muizen deze visuele signalen in gedrag dat hen helpt om aanvallen te vermijden?
Het Onderzoek
Onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech) hebben met behulp van een innovatieve videotechniek een eenvoudig visueel stimulus ontwikkeld om de verdedigingsmechanismen van muizen te bestuderen. Dit stimulus, een uitbreidende zwarte schijf, imiteert het uiterlijk van een naderen roofdier en activeert instinctieve reacties bij de muizen: bevriezen op hun plek of vluchten naar een schuilplek.
In totaal werden 40 muizen onderzocht. Ze werden één voor één in een kleine ruimte geplaatst, een zogenaamde gedragsarena. Nadat elke muis de gelegenheid kreeg om het nieuwe milieu te verkennen, werden er video's van verschillende visuele stimuli afgespeeld op een computermonitor die aan het plafond was gemonteerd. De onderzoekers observeerden vervolgens het gedrag van de muizen via een camera die op een van de wanden van de arena was geplaatst.
Opmerkelijke Reacties
Tot ieders verbazing reageerden alle muizen op de uitbreidende zwarte schijf. Ongeveer 25% van de muizen bevroor volledig en bewoog geen spier totdat de schijf verdween. “Toen ik dit gedrag voor het eerst zag, dacht ik dat de videorecorder was gestopt,” aldus Melis Yilmaz, de hoofdonderzoekster.
De meeste muizen, zo’n 75%, vluchtten echter naar een tentachtige schuilplek in een van de hoeken van de arena. Dit gedrag was fascinerend, omdat het allemaal gebeurde bij de eerste kennismaking van de muizen met zowel de arena als de stimulus. “Het is indrukwekkend dat dit soort reflexmatige reacties zo snel optreden, binnen een kwart seconde,” voegt professor Markus Meister toe.
Hoe Dit Gedrag Werkt
Hoewel het onderzoek niet bedoeld was om de doeleinden van de twee reacties te evalueren, vermoeden de onderzoekers dat verschillende omgevingsomstandigheden in het wild tot verschillende visuele gedragingen kunnen leiden. "Als je in de natuur zou zijn, kan bevriezen een goede reactie zijn op een roofvogel die ver weg is, omdat dit je helpt om op te gaan in de omgeving," legt Meister uit. Dit zou het visuele systeem van de vogel in de war kunnen brengen, dat beweging gebruikt om prooien te volgen.
Bovendien, wanneer een bedreiging dichterbij komt en er een veilige schuilplek in de buurt is, kan vluchten een betere strategie zijn.
Verhelderende Inzichten
Wanneer Yilmaz en Meister de specifieke gedragingen van de muizen koppelden aan andere informatie over hun visuele systeem, konden ze voorspellingen doen over welke neuronen en circuits betrokken zijn bij deze snelle reacties. “We testten vier verschillende snelheden van de uitbreidende schijf en ontdekten dat slechts één van die snelheden dit robuuste gedrag veroorzaakte,” legt Meister uit.
De bevindingen van dit onderzoek zijn niet alleen belangrijk voor het begrijpen van muizengedrag, maar ze helpen ook om het muismodel te valideren voor de studie van visuele verwerking. Het is opmerkelijk dat laboratoriummuizen, die al tientallen generaties in gevangenschap zijn gefokt en nooit een luchtroofdier hebben gezien, nog steeds dit instinctieve gedrag vertonen. “Ze hebben nooit geleerd dat een donker object van boven slecht nieuws is,” zegt Meister.
Wat Betekent Dit voor Ons?
Hoewel mensen niet hoeven te ontsnappen aan de dreiging van roofvogels, kan dit onderzoek uiteindelijk ook inzichten bieden in ons eigen visuele gedrag. De netvliezen van muizen en mensen zijn namelijk heel vergelijkbaar. “Vele circuits die belangrijk zijn voor muizen hebben analoge circuits in de menselijke netvlies,” zegt Meister. “Menselijke instinctieve reacties op naderen objecten zijn ook aanwezig, maar we bevriezen natuurlijk niet. Hoe heeft de natuur een circuit dat een dier helpt om te ontsnappen aan roofdieren veranderd, zodat het een andere functie kan vervullen bij een ander dier?”
Bij DRD Knaagdierwinkel blijven we graag op de hoogte van dit soort onderzoeken. Ze helpen niet alleen ons begrip van het gedrag van onze huisdieren te vergroten, maar kunnen ons ook waardevolle inzichten geven in de wereld om ons heen. Blijf ons volgen voor meer interessante verhalen en tips over het verzorgen van je kleine vrienden!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...