Hoe zit dat met selectief eten bij de dwerghamster?
- Geplaatst op
- Door DRD Knaagdierwinkel
- Geplaatst in dwerghamster, Voeding
- 0
Het kan gebeuren dat je dwerghamster selectief eet. Zeer frustrerend! Maar je kleine vriend kan er niet altijd iets aan doen. De combinatie van oerinstinct, de beschikbaarheid van heerlijk voer en de drang zorgen ervoor dat het eetgedrag beïnvloed kan worden. Wij leggen je graag uit wat de achtergrond is van selectief eten en wat je eraan kunt doen.
Het natuurlijke ritme van voedselverzameling
Dwerghamsters zijn van nature verzamelaars en hebben maar korte tijd voeding tot hun beschikking. In de winter begint alles schaars te raken en dus moeten ze in de zomer goed hun best doen om de voedselvoorraden te spekken. De dwerghamster is dus altijd flink in de weer om eten te zoeken en op te slaan. Dit gedrag is zeer herkenbaar voor menig dwerghamsterbaasje.
De dwerghamster volgt zijn natuurlijke ritme als het gaat om de verzameling van voeding. Hij heeft niet in de gaten dat de zomer en de voedsel beschikbaarheid bij ons thuis oneindig zijn. Hij gaat vrolijk verder met verzamelen en als je hem zijn gang laat gaan, wordt er een flinke voorraad aangelegd.
Energierijke voeding eerst
In het wild is het leven hard, wie niet genoeg heeft verzameld red het niet. Wie niet genoeg vetreserves heeft, krijg het koud en moeilijk. Dit is de voornaamste reden waarom dwerghamsters eerst energierijke voeding eten. Hun instinct dwingt ze hiertoe. Energierijke voeding geeft namelijk energie en maakt het mogelijk een vetlaagje op te bouwen. Dit laatste helpt tegen kou en geeft een buffer voor als het een keer tegen zit met het vinden van eten. Dat de dieren hier niet bang voor hoeven te zijn bij ons thuis weten ze simpelweg niet en blijven ze als eerste de energierijke voeding eten.
Onder energierijke voeding verstaan we voeding met een hoger gehalte aan: (natuurlijke)suikers, koolhydraten/zetmeel en vetten. De dieren zullen daarom snoepjes (suikers/koolhydraten) als eerste opeten, gevolgd door fruit (natuurlijke suikers), erwtenvlokken (zetmeel) en zonnebloempitten (vetten). Deze voorkeur noemen we ook wel selectief eten.
Belangrijk: Koolhydraten, suikers en vetten zijn onmisbaar voor dwerghamsters. Zij hebben deze voedingsstoffen in ruime mate nodig om te voldoen aan hun energieke bestaan. Te veel van deze voedingsstoffen is niet goed, maar te weinig is net zo slecht!
Selectief eten voorkomen doen we zo!
Streng zijn!
Er is eigenlijk één goede manier om selectief eten te voorkomen en dat is door steng te zijn. De dieren zouden de voorgeschreven portie voer moeten krijgen en pas een nieuwe portie als de oude op is gegeten. Op die manier is selectief eten niet meer mogelijk. Veel baasjes vinden dit echter moeilijk om zo streng te zijn tegen hun lieveling.
Mocht je besluiten om ineens streng op te treden met het voeren, dan kun je gaan zien dat je hamster minder gaat eten. Dit is een natuurlijke reactie van het diertje. Zijn voedselvoorraad wordt kleiner en daarmee ontstaat er een gevoel van schaarste. Hij moet nu minder gaan eten anders haalt hij de winter niet (denkt ie). Het baasje schrikt hiervan, mijn dier eet ineens minder en valt waarschijnlijk ook af. Dit zijn signalen die we niet fijn vinden om te zien!
Voeding aanpassen
Het kan helpen om over te stappen op een voeding met een andere samenstelling of de lekkere dingen die de dwerghamster uit de voeding pakt eruit te halen en pas te geven als de andere dingen op zijn gegeten.
Alles in één brok
Een laatste redmiddel is de alles in één brok. Deze brokken zijn allemaal hetzelfde, waardoor er geen selectief eetgedrag kan voorkomen en daarmee ook geen voedingstekorten. De alles in één brok past niet geheel in het menu van de natuurlijke voeding. De dieren hebben daardoor een langere wenperiode nodig, maar eenmaal gewend aan een alles in één brok, eten ze het heel goed en blijven ze stabiel qua conditie en gewicht.
Voor konijnen en cavia's is de alles in één brok al helemaal ingeburgerd en behoort deze tot de primaire manieren van voeren. De dieren verkeren in een betere conditie als ze een alles in één brok te eten krijgen.
Voor een baasje die er 100% zeker van wil zijn dat zijn dier altijd alle voedingsstoffen binnenkrijgt is de alles in één brok een uitkomst.
Tot slot
Het blijft een kunst om de eetgewoontes van de dwerghamster in balans te houden. Door zijn verzamel en daarmee verstop-gedrag is het soms een hele opgave om alle voedselvoorraden te vinden. Eet je dwerghamster selectief, maar ziet hij er verder goed uit dan is er geen reden tot paniek. Sommige dieren lijken selectief te eten, maar balanceren hun voeding stiekem toch op een goede manier. Deze dieren hebben een goed gewicht, mooie vacht en sprankelende oogjes.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...