Gezondheid en verzorging van de Chinchilla
- Geplaatst op
- Door DRD Knaagdierwinkel
- Geplaatst in Chinchilla, gezondheid
- 0
Chinchilla’s zijn ontzettend leuke knaagdieren. Ze zien er super schattig uit met hun zachte vacht en zijn ontzettend leuk om naar te kijken. Echter zijn chinchilla’s geen knuffeldieren. Ze worden niet graag geaaid of opgepakt. Ook zijn chinchilla’s niet de makkelijkste knaagdieren om te houden. In deze blog gaan we wat vertellen over de verzorging van chinchilla’s en vertellen we wat de meest voorkomende ziektebeelden zijn. Informatie die iedere (toekomstige) chinchillahouder zou moeten weten!
Groepsdieren
Chinchilla’s zijn echte groepsdieren en moeten daarom ook altijd samen gehouden worden. Een chinchilla alleen is echt ongelukkig. De aandacht van een mens kan nooit een soortgenoot vervangen. Een mannetje en vrouwtje kunnen samen worden gehouden als het mannetje gecastreerd is. Maar ook een groep van alleen mannetjes of een groep van alleen vrouwtjes is een mogelijkheid. Een mannetje met meerdere vrouwtjes kan ook. Meerdere mannetjes in een groep met vrouwtjes kan echter niet. Ze zullen dan ruzie gaan maken. Het is het beste om dieren bij elkaar te houden die samen zijn opgegroeid. Het koppelen van volwassen dieren is wel mogelijk, maar hier is wel enige ervaring voor vereist.
Huisvesting
Twee chinchilla’s hebben minimaal een vierkante meter bodemoppervlak nodig. Voor elke chinchilla extra komt hier een halve vierkante meter bij. Het verblijf moet minimaal 1,5 meter hoog zijn. Chinchilla’s kunnen ontzettend goed springen en zijn erg behendig. Hoe groter het verblijf hoe beter! Belangrijk is ook om met plateaus op verschillende hoogtes de mogelijkheid te bieden om te springen. Er mogen echter niet te grote hoogteverschillen zijn. Houdt ongeveer 50 cm als maximaal hoogteverschil aan. Voor ieder dier moet er in de kooi een schuilplaats aanwezig zijn.
Chinchilla’s zijn echte knagers, daarom is het belangrijk een knaagvaste kooi te hebben. De kooi mag absoluut niet op de tocht staan en de omgevingstemperatuur dient tussen de 17 en 25 graden te zijn. Chinchilla’s kunnen erg slecht tegen hitte. Bovendien moet de kooi op een plaats staan waar het overdag rustig is. De dieren zijn ’s nachts actief en slapen overdag. In het verblijf dient een zandbak met chinchillazand te staan. Dit hebben de chinchilla’s nodig om hun vacht te verzorgen. Daarnaast moet er natuurlijk een voerbakje en een waterfles aanwezig zijn.
Voeding
Chinchilla’s hebben een gevoelig spijsverteringskanaal. Het is belangrijk om speciaal chinchillavoer te geven. Een algemene knaagdiervoeding voldoet absoluut niet. Chinchilla’s hebben behoefte aan veel vezels en weinig vocht en suikers. Eén chinchilla heeft 20-30 gram brokjes per dag nodig. Speciale chinchilla-pellets hebben de voorkeur boven een gemengde voeding. Hierbij weten we zeker dat de chinchilla’s alle voedingsstoffen binnen krijgen, en niet alleen de lekkere dingen ertussen uit eten. Naast pellets is het belangrijk om hooi aan te bieden. Snacks mogen niet teveel suiker, eiwit of vet bevatten. Een klein stukje gedroogd fruit is een geschikte snack. Wees altijd voorzichtig met voerveranderingen. De dieren moeten langzaam wennen aan een nieuwe soort voeding. Knaagstenen zijn niet geschikt voor chinchilla’s. Ze kunnen hier blaasstenen van krijgen. In plaats van een knaagsteen kunnen we de chinchilla’s wel erg blij maken met takken van fruit- of wilgenbomen.
Gebitsproblemen
Het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij chinchilla’s is een gebitsprobleem. Problemen ontstaan vaal door een verkeerde stand van de kaken. Hierdoor kunnen de tanden niet goed slijten en worden deze te lang en gaan scheef groeien. Te lange tanden kunnen bij de dierenarts onder narcose geslepen worden. De tanden mogen nooit geknipt worden! Hierdoor kunnen ze gaan splijten. Er zijn een aantal dingen die we kunnen doen om gebitsproblemen te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de chinchilla’s van een goede fokker komen. De kans op aangeboren kaakafwijkingen wordt dan verkleind. Een verkeerde kaakstand kan ook veroorzaakt worden door een trauma. Belangrijk is om te zorgen dat er geen grote hoogteverschillen in de kooi zijn. Zo verkleinen we de kans dat de dieren van een grote hoogte vallen. Daarnaast is voor een optimale slijtage van de tanden een goede voeding en voldoende knaagmateriaal van belang.
Spijsverteringsproblemen
Chinchilla’s hebben een erg gevoelige spijsvertering. Ze zijn gevoelig voor gasvorming in de maag. Gasvorming is te herkennen aan moeizaam ademen, op de zij liggen en niet meer willen eten. Diarree en haarballen komen ook voor bij chinchilla’s. Ook kan het maagdarm-kanaal stil gaan liggen wanneer de chinchilla’s te weinig eten. Om spijsverteringsproblemen te voorkomen is het belangrijk om goed te kijken naar de voedingsbehoeftes van chinchilla’s. Te veel suikerrijke snacks kunnen al snel voor problemen zorgen.
Longaandoeningen
Chinchilla’s kunnen erg slecht tegen tocht en temperatuurswisselingen. Ze zijn gevoelig voor een longontsteking. Het is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de chinchilla’s nooit op de tocht staan.
Schimmel
Chinchilla’s kunnen last krijgen van schimmel. De schimmel is te herkennen aan kale plekken in de vacht of plekken op de oren. Deze schimmel is erg vervelend omdat dit een zoönose is. Dit houdt in dat mensen de schimmel ook kunnen krijgen. De schimmel kan dus worden overgedragen van dier op mens. Om de schimmel de behandelen kan medicatie in poedervorm bij de dierenarts worden opgehaald. Dit poeder kan gemengd worden met het chinchillazand. De chinchilla zorgt er tijdens het badderen zelf voor dat het poeder goed door de hele vacht verdeeld wordt.
Penisring
Bij mannetjes chinchilla’s kan het gebeuren dat er rond om de penis een haarring wordt gevormd. Deze kan de penis knellen. De penis wordt gevoelloos en kan afsterven. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de chinchilla komt te overlijden. Als een mannetje zich opvallend vaak wast, moet er zeker gecontroleerd worden op zo’n haarring rond de penis. Deze kan in principe door de eigenaar van het dier zelf verwijderd worden.
Botbreuken
Botbreuken bij chinchilla’s ontstaan vaak doordat de chinchilla van een grote hoogte valt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om er tijdens het inrichten van de kooi rekening mee te houden dat er geen grote hoogteverschillen zijn. Gelukkig genezen botbreuken bij chinchilla’s relatief goed en snel.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...