De Voermot

De Voermot

Je kent ze vast wel de vrolijk fladderende "Voermotjes", "Voorraadmot" of "Voedselmot". Ze hebben hun naam te danken aan de locatie waar ze zich graag ophouden: Voeding! Dat is voor ons niet zo gezellig, maar we gaan je in deze blog alles over deze kleine beestjes vertellen, hoe je ze voorkomt en er vanaf komt.

Alles wat je moet weten over voermotten: Herkennen, voorkomen en bestrijden

Als zorgzame eigenaar van knaagdieren en konijnen, is het essentieel om bekend te zijn met de voermot, een potentiële bron van overlast en ongemak. In deze uitgebreide gids delen we alles wat je moet weten over het begrijpen, weren en bestrijden van voermotten om de gezondheid en welzijn van je geliefde huisdieren te waarborgen.

Levenscyclus van de voermot

Om effectief te kunnen omgaan met voermotten, is het cruciaal om hun levenscyclus te begrijpen. Voermotten leggen hun eitjes in of nabij voedsel, bij voorkeur in voeding rijk aan koolhydraten en eiwitten. De larven voeden zich vervolgens met dit voedsel, terwijl de mot zelf volledig onschadelijk is voor onze huisdieren. Eiwitetende knaagdieren zoals muizen, dwerghamsters, hamsters, gerbils en ratten vinden de larven vaak smakelijk en kunnen ze veilig consumeren als vervanging voor levende meelwormen.

Uitkomen van de eitjes

De eitjes van voermotten komen alleen uit bij een temperatuur van meer dan 22°C gedurende minstens een week, wat verklaart waarom voermotten voornamelijk in de zomer voorkomen en zelden in de winter. Na 7 tot 11 dagen bij deze temperatuur komen de eitjes uit, hoewel niet alle eitjes noodzakelijkerwijs uitkomen en voermotten zelden een invasie veroorzaken zoals sommige andere insecten.

Ontwikkeling van de larve

Na het uitkomen van het ei duurt het gemiddeld 2 tot 3 maanden voordat de larve zich ontwikkelt tot een volwassen mot, afhankelijk van de temperatuur en het beschikbare voedsel. De duur van het larvestadium varieert sterk, waarbij gunstige omstandigheden kunnen resulteren in een ontwikkeling van slechts één maand, terwijl ongunstige omstandigheden de ontwikkeling kunnen vertragen tot wel 40 weken. De larven kunnen zelfs overwinteren tijdens het verpoppen in hun cocon en pas in het voorjaar uitkomen bij stijgende temperaturen.

De larve gaat op pad

Als een eitje van de voermot uitkomt duurt het nog gemiddeld 2 tot 3 maanden totdat de larve zich ontwikkeld tot een volwassen mot, dus de voedselmot heeft tijd nodig en de juiste omstandigheden.

De larve gaat als eerste op zoek naar eten om vervolgens te gaan verpoppen. De duur van het larvestadium is sterk afhankelijk van de temperatuur en het voedselaanbod.

Als de omstandigheden gunstig zijn duurt het stadium ongeveer één maand.
Zijn de omstandigheden niet gunstig dan kan dit oplopen tot 40 weken.
Bij temperaturen onder de 13-15℃ staat de ontwikkeling van de larve vrijwel stil.
Het verpoppen zelf duurt ongeveer 2 tot 3 weken.
De volwassen mot leeft maar 2 weken.
De larven kunnen tijdens het verpoppen in hun cocon overwinteren om pas in het voorjaar als de temperaturen oplopen uit te komen.

De poppen zitten vaak in kieren, naden, onder een plank, achter kartonnetjes van verpakkingen, tegen de muur of in hoeken van de muren, ze hoeven dus niet direct bij het voer te zitten. De volwassen motten zijn nachtactief.

Bij een temperatuur van 18-20℃ kunnen bij de voermot 4 generaties per jaar optreden. In onverwarmde ruimten komen ongeveer 2 à 3 generaties voor en van de andere soorten soms slechts 1 generatie per jaar. De larven kunnen tijdens het verpoppen in hun cocon overwinteren om pas in het voorjaar als de temperaturen oplopen uit te komen.

Zie je een mot vliegen dan kan het dus heel goed zijn dat deze uit een verpakking van 40 weken geleden komt.

Bestrijding van voermotten

Om voermotten effectief te bestrijden, is het belangrijk om proactief te handelen en preventieve maatregelen te nemen. Enkele tips voor het bestrijden van voermotten zijn:

Houd voedsel koel bewaard onder 20°C, bij voorkeur in een donkere en luchtdichte verpakking.

Verwijder onmiddellijk rondvliegende motjes en overweeg het gebruik van feromoonvallen om de voortplanting te voorkomen.

Controleer voedsel bij binnenkomst op aanwezigheid van larven of motten en consumeer alleen voedsel waarbij geen tekenen van besmetting zijn gevonden.

Bewaar voedsel in kleine porties zodat het binnen een week wordt geconsumeerd en de kans op uitkomen van eitjes wordt geminimaliseerd.

Bestrijding van de voermot bij de fabrikant

Natuurlijk hebben we ook een kijkje genomen bij onze fabrikanten om te zien hoe daar de voedselmot bestreden wordt. Vroeger werden hier gassen voor gebruikt, maar tegenwoordig worden de grondstoffen behandeld in een autoclaaf. Een autoclaaf is zeer efficiënt en werkt op basis van CO2 op hoge druk, waardoor alles doodgaat.

Alle voedingen die in onze digitale schappen terug te vinden zijn maken hier gebruik van, maar toch houden sommige fabrikanten last van voermotjes. Bij sommige fabrikanten duurt het productieproces langer, zoals bij JR Farm bijvoorbeeld, waardoor de motjes achteraf kans krijgen om bij de voeding te komen. Een voorbeeld:

Grondstoffen worden behandeld in de autoclaaf -> Grondstoffen worden bewerkt tot halffabricaat (koekje dat nog besprenkeld moet worden bijvoorbeeld) -> Koekje gaat verder naar de besprenkeling met gedroogde kruiden -> Koekje met besprenkeling wordt verpakt. Deze productie duurt langer dan het verpakken van voeding, waarbij de grondstoffen worden behandeld in de autoclaaf -> gemengd (soms nog een keer behandeld)-> verpakt.

Het is vooral de natuurlijke behandeling van grondstoffen die ervoor zorgt dat motjes eigenlijk nooit 100% kunnen worden gebannen. 

Bestrijding van voermotten bij DRD Knaagdierwinkel

In ons magazijn kun je van de vloer eten. Alle producten worden bij ons driedubbel gecontroleerd: 1e keer bij binnenkomst, 2e dagelijkse kwaliteitscontrole, 3e keer tijdens het inpakken van de bestelling. In ons magazijn komt het niet voor dat de temperatuur langere tijd boven de 22℃

Het begrijpen van de levenscyclus van voermotten is essentieel voor het effectief bestrijden van deze hinderlijke insecten. Door proactieve maatregelen te nemen, zoals het bewaren van voedsel onder optimale omstandigheden en het gebruik van feromoonvallen, kun je voorkomen dat voermotten een probleem worden voor jou en je huisdieren. Mocht je toch een besmetting tegenkomen, neem dan gerust contact op met DRD Knaagdierwinkel voor deskundig advies en ondersteuning.

Bestrijding van motjes bij ons thuis

Bij ons thuis is het heel belangrijk om de omstandigheden voor de motjes zo ongunstig mogelijk te maken en dat doen we door:

1) De voeding koel bewaren < 20℃ is het beste
2) De voeding altijd donker te bewaren
3) De voeding altijd dicht te bewaren
4) Rondvliegende motjes direct te verwijderen
5) Een feromoonval ophangen

Heb je toch motjes of lukt het niet om de temperatuur lager te houden, bijvoorbeeld omdat het in huis nu eenmaal warmer is in de zomer, dan kunnen "feromoonval" de beste optie zijn. Dit zijn kleine kleefvallen die feromonen bevatten. Deze bootsen de geur van een vrouwtje na en vangen de mannetjes waardoor voortplanting van de motjes niet meer mogelijk is. Het feromoon heeft een werking van 6-8 weken, daarmee ben je het grootste gedeelte van de zomer beschermd.

Feromoonval Voermot Mottenval Mottenval Levensmiddelenmotten Feromoonval Vlak Voermottenval

 

Wat te doen als er een larve of motje mee zijn gereisd?

In de zomer is het belangrijk om de voeding goed te controleren. Als je bijvoorbeeld een zak voer hebt besteld, controleer deze dan goed bij binnenkomst. Zit er een larve in? Geen paniek! Deze kan gerust gevoerd worden aan de muis, dwerghamster, hamster, gerbil of rat, vind je dit niet prettig of zit er een larfje in het konijnenvoer (herbivoor), wat overigens nooit voorkomt omdat dit eiwitarme voedingen zijn, dan kan het larfje het beste weggegooid worden naar buiten voor de vogeltjes.

<20℃ komen eitjes niet uit

Zit er een motje in de verpakking? Geen paniek, is het een enkel motje dan kan deze verwijderd worden en kan de voeding gerust gebruikt worden. Er kunnen wel eitjes inzitten, maar deze komen niet uit als de voeding koel wordt bewaard <20℃. Geef in dit geval kleine porties zodat je de rest koel kunt bewaren en de dieren de porties in ieder geval binnen een week opeten, want eitjes komen na 7 tot 11 dagen uit als de temperatuur boven de 22℃ in deze periode. Vooral de temperatuur is heel belangrijk, daarom geld voor alle voedingen en snacks: droog en koel bewaren. Droog in verband met schimmelvorming als voeding nat wordt en koel zodat er niets uit kan komen. 


knaagdier hygiene

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »