De Gezondheid van je Knaagdier & Konijn

De Gezondheid van je Knaagdier & Konijn

We willen natuurlijk allemaal dat onze dieren gezond zijn. Echter kunnen alle dieren een keer ziek worden. We willen er natuurlijk alles aan doen om dit te voorkomen. Er volgen straks enkele tips om je dier zo gezond mogelijk te houden. Echter kan het dan nog voorkomen dat een dier ziek wordt. Het is dan heel belangrijk dat dit door het baasje op tijd herkend wordt. Zo kan er op tijd een dierenarts ingeschakeld worden.

Gezonde Voeding voor Knaagdier & Konijn

konijnenvoeding en kruiden Een ontzettend belangrijk aspect bij het gezond houden van knaagdieren is voeding. Iedere soort knaagdier heeft weer andere voedingsbehoeftes. Hamsters, gerbils, ratten en muizen zijn granivoren (zaadeters) en omnivoren (alleseters). Dit houdt in dat deze dieren naast plantaardige voeding ook dierlijke eiwitten nodig hebben. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld konijnen. Konijnen, cavia’s degoes en chinchilla’s zijn herbivoren (planteneters). Deze knaagdieren hebben dus een voeding nodig van plantaardige oorsprong. Er zijn echter nog veel meer verschillen in voedingsbehoefte, ook tussen de omnivoren en tussen de herbivoren. Het is dus erg belangrijk om voor jouw knaagdiersoort uit te zoeken wat zijn voedingsbehoefte is, en welke onderhoudsvoeding hier het beste in voldoet.

Er zijn ontzettend veel snacks en snoepjes te koop voor knaagdieren. Hier geldt ook weer dat per knaagdiersoort verschillend is welke snacks gezond zijn. Eigenlijk geldt voor vrijwel alle dieren dat snacks met teveel (toegevoegd) suiker niet zo gezond zijn. Bij snacks voor herbivoren is het ook belangrijk dat er geen dierlijke producten aan toegevoegd zijn. Zo zijn bijvoorbeeld yoghurtdrops niet zo geschikt voor konijnen.

Verder is het voor alle dieren belangrijk dat zij altijd water tot hun beschikking hebben. Wel zit er verschil in de hoeveelheid water die de dieren nodig hebben. Zo hebben bijvoorbeeld gerbils relatief weinig water nodig. Echter kunnen de dieren dit heel goed zelf reguleren. Wij moeten altijd voldoende water aanbieden en dan zullen de dieren zelf zoveel drinken als dat zij nodig hebben.

Geschikte Leefomgeving

Iedere knaagdiersoort heeft ook weer andere behoeftes met betrekking tot de leefomgeving. Zo heeft een konijn bijvoorbeeld veel meer ruimte nodig als een hamster. Het gaat hierbij om de afmeting van het verblijf waarin het dier leeft, maar zeker ook over de inrichting van het verblijf. Zo heeft een hamster bijvoorbeeld altijd een schuilhuisje nodig. Voor bijvoorbeeld chinchilla’s is badzand een cruciale behoefte. Zand is voor veel andere knaagdieren ook erg leuk, maar niet noodzakelijk zoals dit voor chinchilla’s wel is. Konijnen kunnen buiten gehouden worden (indien ze dit gewend zijn) en hamsters zijn bijvoorbeeld juist weer heel gevoelig voor tocht. Zo zijn er met betrekking tot de leefomgeving ook weer per knaagdiersoort specifieke behoeftes. Om onze knaagdieren gezond te houden is het dus van belang dat wij als baasjes ons hierin verdiepen om de dieren gezond te houden.

Natuurlijk Gedrag

Voor het algehele welzijn van knaagdieren is het belangrijk dat zij zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Het woord knaagdieren geeft al meteen hun belangrijkste natuurlijke gedrag weer: knagen. Wij moeten zorgen dat onze knaagdieren over genoeg geschikt knaagmateriaal beschikken. Indien dit niet aanwezig is zullen de dieren bijvoorbeeld aan de tralies gaan knagen. Wanneer de dieren helemaal nergens aan kunnen knagen (als we ze bijvoorbeeld in een lege glazen kooi stoppen) zullen de dieren stress ervaren. Stress is uiteraard nadelig voor de gezondheid. Veel knaagdieren willen ook graag graven. Wij kunnen ze deze mogelijkheid geven door bijvoorbeeld een dik pak goed graafbare bodembedekking. Voor konijnen kan een ruime zandbak in deze behoefte voorzien. Een ander heel belangrijk aspect het natuurlijk gedrag is het sociale gedrag van een dier. Dieren die in de natuur samen met soortgenoten leven zouden als huisdier ook altijd samen met een soortgenoot moeten worden gehouden. Een sociaal huisdier wat alleen gehouden wordt kan niet in deze sociale behoefte voorzien. Een mens kan nooit een soortgenoot vervangen. Door ervoor te zorgen dat onze huisdieren zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, ervaren de dieren minder stress en zijn dus ook gezonder.

knaagdieren samen houden

Ziektes Herkennen

Ook al doen we nog zo ons best om onze dieren zo gezond mogelijk te houden, ieder dier kan een keer ziek worden. Wanneer een dier ziek is, is het belangrijk dat wij dit als eigenaar herkennen. Een dier kan ons helaas niet vertellen dat hij zich niet zo lekker voelt. We moeten dus goed kijken naar zijn gedrag. Om veranderingen in gedrag te zien, moeten we natuurlijk wel weten hoe het dier zich normaal gedraagt. Besteed hier dus dagelijks aandacht aan. Ga gewoon eens kijken naar je dier, dus even niet knuffelen of eten geven, maar alleen observeren. Als je dit dagelijks doet leer je het normale en gezonde gedrag kennen. Gedraagt een dier zich opeens anders dan merk je dit op. Het is normaal dat een hamster overdag veel slaapt, ze zijn vooral ’s nachts actief. Je hoeft je dus bijvoorbeeld geen zorgen te maken als je hamster overdag niet zo actief is, dit hoort bij zijn normale gezonde gedrag. Een konijn moet altijd eten. Laat je konijn een dag zijn eten staan, is dit een spoedgeval en moet het konijn direct door een dierenarts worden gezien. Ook hier geldt dus weer dat er per diersoort andere gedragingen zijn waaraan ziekte herkend kan worden.

Gedragsverandering en wat nu?

Wanneer we nou zo’n gedragsverandering opmerken wat gaan we dan doen? Eigenlijk is er niet zoveel wat wij zelf kunnen doen. Wij zien alleen de gedragsverandering en weten niet waarom het dier ander gedrag vertoond. Het zou inderdaad kunnen zijn dat het dier ziek is, maar dan weten we nog niet wat hij heeft en wat we daaraan moeten doen. Wat je wel kunt doen is het dier temperaturen. Doe dit alleen indien je weet hoe dit  moet, en je het dier niet teveel stress bezorgt. We willen geen strijd hebben en een ziek dier ook nog eens stress geven. De gezonde temperaturen zijn voor de knaagdiersoorten als volgt:

Hamster: 37-38 graden
Gerbil: 37,4-39 graden
Muis: 36,5-38 graden
Rat: 37,5-38,5 graden
Degoe: 38-39 graden
Chinchilla: 37,5-38,5 graden
Cavia: 37,9-39,9 graden
Konijn: 38-39,5 graden

Wijkt ook de lichaamstemperatuur af dan is het zeker belangrijk om een bezoek te brengen aan dierenarts. Is de temperatuur wel normaal, maar heb je toch een gedragsverandering waargenomen dat is het altijd verstandig om even telefonisch contact op te nemen met een dierenarts. Deze kunnen het beste inschatten wat de gedragsverandering veroorzaakt en of het wel of niet noodzakelijk is om het dier te laten onderzoeken door een dierenarts.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »