De Geweldige Wereld van Gerbils: Fascinerende Feitjes en Verzorgingstips
Gerbils, ook wel bekend als woestijnratjes, zijn schattige granivoren (körnerfressende) knaagdieren die behoren tot de orde der knaagdieren. In de natuur leven ze in hechte familiegroepen, en ook als huisdieren gedijen ze het best in gezelschap. Deze kleine knagers zijn zowel overdag als 's nachts actief en hebben een levensverwachting van 3 tot 4 jaar. Ze groeien uit tot ongeveer 10 tot 12 cm in lengte en wegen tussen de 70 en 130 gram.
Waarom komt de Mongoolse Gerbil vandaan?
De Mongoolse Woestijnrat, ofwel de Gerbil, komt voor in steppen, halfwoestijnen en woestijnen in Zuidoost-Mongolië, aangrenzend Rusland en China. Ze geven de voorkeur aan velden en weilanden en graven daar ondergrondse woningen met nesten en voorraadkamers.
Wat is de voedingsbehoefte van een Gerbil?
Gerbils hebben specifieke voedingsbehoeften. Hun tanden groeien voortdurend, wat betekent dat hun voeding moet zorgen voor de nodige afslijting. Het soort en de grootte van de voedseldeeltjes zijn van groot belang. Uitgebalanceerd Gerbilvoer is dus van groot belang voor de dieren!
Hun maag is enkelvoudig en heeft een slijmvliesplooi die het in twee delen verdeelt, een zonder klieren en een met klieren.
Gerbils hebben een kleine blindedarm, wat betekent dat ze voedingsvezels slechts beperkt kunnen verwerken. Het optimale vezelgehalte in hun voeding ligt daarom onder de 10%.
Granivoren hebben behoefte aan dierlijke eiwitten, die waardevolle aminozuren bevatten die essentieel zijn voor celvernieuwing en diverse stofwisselingsprocessen.
Ze zijn gevoelig voor verhoogde bloedlipidenwaarden (vetten) en obesitas. Daarom is een hoger gehalte aan graanzaden in hun voeding belangrijk. Noten mogen niet in hun volledige voedingsschema voorkomen.
Hoe kun je Gerbils het beste samenhouden?
Woestijnratjes gedijen het beste wanneer ze als paartje met een gecastreerd mannetje worden gehouden, maar ook twee dieren van hetzelfde geslacht kunnen goed samenleven. Het is van cruciaal belang om het gedrag goed te observeren, want zelfs in harmonieuze groepen kunnen onverwachte agressie en conflicten voorkomen.
Wat is een goed verblijf voor Gerbils?
Het verblijf moet tochtvrij en helder zijn, dat betekend dat een gerbil terrarium het beste geschikt voor ze is. Aangezien Gerbils graag in de zon badderen, moet er wat zonlicht in het verblijf kunnen schijnen in de vroege ochtend- en avonduren. Er moet echter altijd de mogelijkheid zijn om de schaduw op te zoeken.
Wij raden een verblijf aan met een onderbak met minimale afmetingen van 100 x 50 x 50 cm (B x D x H) en een gaasdeksel met een minimale hoogte van 30 cm. Een ruim en gestructureerd verblijf biedt ruimte voor Gerbils om hun bewegingsdrang te bevredigen. Aanhankelijke dieren kunnen zelfs onder toezicht vrij rondlopen.
Gerbils zijn zeer actieve dieren. Ze graven, spelen en verkennen graag voor hun plezier. Een gerbilhuisje met afmetingen van 15 x 20 x 15 cm (B x D x H) is ideaal. Hooi en katoen, kapok of hennep kunnen dienen als nestmateriaal. Voor tunnelsystemen zijn klei- of kurkenbuizen geschikt, en een zandbak mag niet ontbreken. Hier gebruiken de dieren zich om hun vacht te reinigen en om de geur van hun familie over te brengen. Een gesloten loopwiel met een diameter van minimaal 25 cm is ook belangrijk. Voedsel wordt het best aangeboden in stevige klei- of keramiekschalen, terwijl water in een drinkfles of een schaal wordt verstrekt die knaagvast is. Beide moeten verhoogd worden geplaatst om ondergraven te voorkomen.
Welke Bodembedekking is het beste voor Gerbils?
Wij raden aan om als bodembedekking een materiaal te gebruiken dat zeker absorberend en geurabsorberend is. Bodembedekkers zoals een mix van katoen, houtvezel en hennep is bijzonder geschikt. Het is ideaal voor tunnelgraven, bevordert natuurlijk gedrag en biedt uitstekende observatiemogelijkheden. Om een goede hygiëne in het verblijf te garanderen, raden we aan de toilethoek en de voorraadkamer regelmatig schoon te maken.
Het is niet mogelijk om Gerbils in de buiten te houden.
Hoe weet je eigenlijk of je Gerbil ziek is en zich niet lekker voelt?
Het is belangrijk om je Gerbils dagelijks te observeren. Alleen degenen die hun huisdier goed kennen, merken het als ze zich anders gedragen, zich afzonderen van de groep of de eigenaar, minder eten en drinken. Ook gewichtsverlies en een veranderd ontlastings- en urineringsgedrag kunnen tekenen zijn van ziekte.
Zieke dieren vertonen vaak verminderd schoonmaak- en verzorgingsgedrag. Dit resulteert in een ruwe vacht en een rode korst op de neus. Tekenen van pijn zijn bijvoorbeeld een gebogen rug, een samengekrompen houding, opgezette vacht, halfgesloten ogen en tandenknarsen. Als een van deze symptomen optreedt, moet je zeker een dierenarts raadplegen.
Hoi Maja,
Ik ben geen 100% kenner over gerbils maar weet wel heel veel over ze.
Bij gerbils bestaan er vachtkleuren die van kleur veranderen. Die gebeurt vaak binnen de eerste maanden van een gerbilleven maar kan ook later.
Het bekendste voorbeeld is de kleur nootmuskaat. Deze gerbils beginnen oranje, maar worden op een gegeven moment bruin. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld zilver nootmuskaat, waar ze van licht oranje naar witachtig met grijs gaan. Jij hebt ook zo'n gerbil met een veranderend vachtje, maar zonder foto kan ik niet zeggen welke vachtkleur precies :-)
Wat ook kan is het weer, maar daar weet ik niet zoveel over. Het is allesinds niks om je zorgen over te maken.
Hopelijk heb ik je goed geïnformeerd.
Met vriendelijke groetjes,
Kris
Beste ,
Ik heb een mongoolse gerbils mannetje van 11 maanden oud . Het was eigelijk altijd een volledige witte vacht kleur maar nu de laatste week is de vacht van kleur veranderd. Het is bijna geen wit meer maar licht grijs . Ik heb een gerbilarium van 120x40x120 en de hebben ook 40 cm graafruimte , iedere dag hun voer , hooi en een grote zandbak . Loopradjes ook. Zou u weten hoe het komt dat mijn gerbil opeens van kleur veranderd? Ik heb meerdere koppels gerbils maar nog nooit meegemaakt . Het is wet zo dat mijn witte gerbil het enige gerbiltje is die een beetje overgewicht heeft maar niet veel ik hou het in de gaten . Alvast dank voor jullie hulp .
Met vriendelijke groeten
Maja