Caviavoer en Natuurlijke Caviavoeding | DRD Knaagdierwinkel®
- Voor 17 uur besteld morgen in huis!*
- Persoonlijk & deskundig advies
- Al 13 jaar een begrip!
- Voor 17 uur besteld morgen in huis!*
- Persoonlijk & deskundig advies
- Al 13 jaar een begrip!
Caviavoer voor je geliefde Cavia's bestel je eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel®
Welkom bij DRD Knaagdierwinkel, dé cavia webshop voor hoogwaardig caviavoer en natuurlijke caviavoeding. Ontdek ons uitgebreide assortiment aan gezonde en uitgebalanceerde voeding voor je geliefde cavia's.
Caviavoer voor je Cavia bestel je altijd eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel! Wilt u uw cavia verwennen met gezonde, uitgebalanceerde caviavoeding? U vindt bij ons verschillende soorten caviavoer voor een aantrekkelijke prijs. Bestellen gaat eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel!
Wij begrijpen de behoeften van jouw cavia als geen ander. Daarom bieden we een uitgebreide selectie van gezonde, uitgebalanceerde caviavoeding die je cavia zal laten watertanden. Wat maakt ons aanbod zo speciaal?
Waarom kiezen voor ons caviavoer?
-
Diversiteit: Onze caviavoedingscollectie biedt een ruime variëteit aan opties, waaronder droogvoer, groenten, fruit en meer, zodat je cavia's altijd kunnen genieten van gevarieerde maaltijden.
-
Gemakkelijk Bestellen: Bestel je caviavoer snel en eenvoudig bij DRD Knaagdierwinkel, zodat je jouw harige vrienden snel kunt verwennen.
-
Gunstige Prijzen: Wij begrijpen dat kwaliteit betaalbaar moet zijn. Daarom bieden wij aantrekkelijke prijzen voor de beste caviavoeding.
Soorten Caviavoer
Caviavoer is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder droogvoer, pellets en muesli-achtige mengsels. Het is belangrijk om te begrijpen welk type voer het meest geschikt is voor je cavia's. Over het algemeen worden pellets vaak aanbevolen, omdat ze een uitgebalanceerde voeding bieden en voorkomen dat cavia's selectief eten. Pellets bevatten alle essentiële voedingsstoffen die cavia's nodig hebben, inclusief vitamine C.
Vitamine C-Suppletie en Caviavoer
Zoals eerder genoemd, hebben cavia's extra vitamine C nodig in hun dieet omdat ze deze vitamine niet zelf kunnen aanmaken. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder scheurbuik. Naast vitamine C-rijke groenten en speciale tabletten, kun je ervoor zorgen dat het caviavoer dat je kiest voldoende vitamine C bevat.
Caviavoer en Voedingsdiversiteit
Hoewel pellets de basis van het dieet vormen, is het belangrijk om cavia's een gevarieerde voeding te bieden. Dit betekent dat je naast droogvoer ook vers groenvoer en fruit moet aanbieden. Cavia's houden van afwisseling en variatie in hun dieet, wat hen stimuleert om voldoende te eten.
Hooi en Ruwvoer naast Caviavoer
Hooi is een onmisbaar onderdeel van het dieet van cavia's. Het biedt niet alleen vezels die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering, maar helpt ook bij het slijten van de tanden. Cavia's moeten te allen tijde toegang hebben tot vers hooi. Zorg ervoor dat het hooi schoon en stofvrij is om ademhalingsproblemen te voorkomen.
Vers Groenvoer en Fruit
Cavia's genieten van verschillende soorten groenten en fruit. Hierbij moet je denken aan bladgroenten zoals andijvie, ijsbergsla, spinazie en peterselie, evenals paprika, wortels, tomaten en andere groenten met een hoog vitamine C-gehalte. Fruit zoals appel, peer en sinaasappel kan met mate worden gegeven vanwege de fruitsuikers.
Let op met Koolsoorten
Het is belangrijk om op te merken dat koolsoorten, zoals boerenkool en broccoli, niet geschikt zijn voor cavia's. Deze groenten kunnen gasvorming en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Oudere en zwakkere cavia's zijn bijzonder gevoelig voor deze effecten.
Water
Naast vast voedsel is vers water essentieel voor de gezondheid van cavia's. Zorg ervoor dat ze altijd toegang hebben tot schoon drinkwater. Het drinkgedrag van cavia's kan variëren, afhankelijk van hun dieet, dus het is belangrijk om regelmatig hun waterfles te controleren en bij te vullen.
Voedingsbalans
Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet voor cavia's is cruciaal om overgewicht of tekorten te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, terwijl tekorten tot andere gezondheidsproblemen kunnen leiden. Het is raadzaam om met een dierenarts te overleggen over het juiste dieet voor je cavia, vooral als ze specifieke gezondheidsproblemen hebben.
Waarom eten Cavia's het liefst de hele dag door?
Cavia's eten eigenlijk het liefst de hele dag door, het is daarom fijn voor de dieren om het voeren te verdelen over de hele dag. Bijvoorbeeld twee keer per dag droogvoer en op andere tijdstippen groente en fruit.
Cavia's zijn ware fijnproevers en knabbelaars. Ze genieten ervan om de hele dag door te eten, en dit gedrag heeft een speciale reden. Door de dagelijkse voeding te verdelen in meerdere maaltijden, zoals bijvoorbeeld droogvoer twee keer per dag en groenten en fruit op andere momenten, kunnen cavia's hun natuurlijke neiging om constant te knabbelen bevredigen.
Waarom Cavia's herbivoren?
Cavia's zijn kleine, folivore/herbivore (plantenetende) zoogdieren en behoren tot de orde van de knaagdieren. Ze eten met name gras, groenten, kruiden, bloemen, planten, wortels en twijgen. Het dieet van de cavia zou dan ook dagelijks deze ingrediënten moeten bevatten.
Wist je dat?
Cavia's gemiddeld tussen de 100 en 400 ml water drinken?
Er zijn dus vrij grote verschillen in drinkgedrag bij Cavia's onderling. Het drinkgedrag wordt met name beïnvloed door de voeding. Een cavia die veel hooi en/of droogvoer heeft gegeten zal meer drinken en een Cavia die meer groenvoer heeft gehad zal minder drinken.
Voor een vrij klein dier zoals de Cavia is het spijsverteringskanaal groot te noemen. Zoals alle herbivoren is ook de cavia uitgerust met een grotere blinde darm. De blindedarm van de cavia neemt tot wel 50-75% van de buikholte in beslag.
De voeding wordt allereerst in het mondje grondig voorgekauwd. Eenmaal in de maag wordt de voeding vermengd met de maagsappen. Eiwitten, vetten en een deel van de koolhydraten/suikers wordt geabsorbeerd. De rest van de voeding gaat naar de blindedarm en ondergaat daar het gistingsproces.
Wat is coprofagie bij Cavia's?
Cavia's produceren twee verschillende keuteltjes, eigenlijk net als konijnen. Bij konijnen zijn beide keuteltjes verschillend, de ene is hard en droog en de andere zacht en vochtig (nachtkeuteltjes). Bij Cavia's is er bijna geen verschil te zien. De nachtkeuteltjes worden door de cavia opgegeten, dat noemen we "Coprofagie". Konijnen doen dit ook één a twee keer per dag, maar Cavia's spannen de kroon met zo'n honderd tot honderdvijftig keer per dag!
Wist je dat?
De Cavia een nog langer darmkanaal heeft dan het konijn? De reden hiervoor is dat konijnen vaak makkelijker verteerbare voeding binnen krijgen en veel selectiever eten. Hierdoor hoeven de bacteriën in de maag minder hard te werken bij het konijn.
Cavia's eten over het algemeen minder selectief en ook lager energetische voeding dan konijnen.
Hoe eten Cavia's in het wild?
Omdat Cavia's in het wild de hele dag door ruwvoer eten zoals grassen en planten met een vrij lage energiewaarde, moeten ze ook echt de hele dag door eten. Niet alleen voor de energiebehoefte, maar ook voor de tanden die altijd door blijven groeien. Door het kauwen slijten de snijtanden en blijven zo op een goede lengte. Ruwvoer in de vorm van hooi is dan ook onmisbaar voor een Cavia en moet de hele dag door beschikbaar zijn voor de dieren.
Tip! Sommige nieuwe Cavia's kunnen in het begin wat angstig zijn. Hang de hooiruif daarom niet te ver van het huisje. Als de ruif iets dichterbij het huisje hangt dan zullen ook de schuwere dieren makkelijker hooi eten. Daarnaast kan het ook handig zijn om een toilet onder de hooiruif te zetten, dan worden de poepjes meteen opgevangen.
Wat te doen als de Cavia selectief eet?
Voor selectief etende dieren raden we altijd een alles in één brok aan, zodat de dieren niet de lekkere bestanddelen uit de voeding kunnen kiezen en zo alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben. Er zijn verschillende soorten caviavoer met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Het is voor een Cavia zeer belangrijk dat de voeding voldoende vitamine C bevat, omdat de cavia deze zelf niet aan kan maken.
Zijn groenten en Fruit geschikt voor Cavia's?
Het is goed om de Cavia dagelijks verschillende soorten rauwe (blad)groente, kruiden en een kleine hoeveelheid fruit te geven. Groente met een hoog aandeel vitamine C hebben hierbij de voorkeur. Groente en fruit moet altijd goed omgespoeld worden en op kamertemperatuur worden aangeboden. Niet uit de koelkast geven, dat is te koud waardoor de darmen van streek kunnen raken. Geef de Cavia geen koolsoorten, daar kunnen de darmen ook minder goed tegen, met name oudere en zwakke dieren hebben hier moeite mee. Beperk fruit tot een klein stukje per dag in verband met de fruitsuikers.
Goed om te weten!
Als een Cavia nog niet gewend is aan groenvoer dan is het handig om hem hier eerst aan te laten wennen door kleine beetje te introduceren aan het dagelijkse menu.
Waarom moeten Cavia's extra vitamine C krijgen?
Cavia's maken zelf geen vitamine C aan, deze vitamine moet om die reden aan de dagelijkse voeding worden toegevoegd. Vitamine C wordt standaard aan caviavoer toegevoegd, het kan echter in sommige gevallen nodig zijn om extra vitamine C bij te voeren, dit kan door vitamine C rijke groenten of speciale tabletjes. Vitamine C wordt afgebroken door ziekte en stress. Dieren die ziek zijn geweest of onder stress hebben gestaan moeten extra Vitamine C bijgevoegd krijgen.
Hoe ziet de spijsvertering van een Cavia eruit?
Er bevinden zich in de boven- en onderkaak van de Cavia telkens twee snijtanden, die net zoals de kiezen levenslang door blijven groeien. Dat betekent:
a) de positie van de tanden moet juist zijn zodat tandslijtage mogelijk is en de tanden niet ongecontroleerd groeien.
b) de keuze van het voer is een belangrijke factor voor de optimale slijtage van de snijtanden en kiezen. Een hoog vezelgehalte is noodzakelijk!
De Cavia Maag
De maag van de Cavia is een zogenaamde volpropmaag. De maag is zeer matig gespierd en kan daarom niet zelfstandig de voedingsbrei naar het volgende gedeelte van de darm transporteren. De navolgende voedingsporties nemen die taak over. Dat betekent dus eigenlijk dat alleen door te eten de voeding het spijsverteringskanaal kan passeren doordat iedere nieuwe portie voer de oude voortduwt. Een groot gevaar schuilt daarom ook bij het niet eten. Zodra de dieren een poosje niet eten, valt ook de complete spijsvertering stil. Dit kan zeer gevaarlijk zijn.
De Blindedarm van een Cavia
De grote blindedarm is de zogenaamde gistkamer. Naar daar gaan de fijne voedingsvezels, die door speciale bacteriën in eiwitten, vitamine B complex en vitamine K worden omgezet. Daar ontstaan de blindedarmkeutels die door cavia's terug worden opgenomen.
Wat is de calciumbehoefte van de Cavia?
Calcium is een belangrijk mineraal. In het lichaam bevindt calcium zich hoofdzakelijk in de botten en de tanden. De calciumtoevoer via voeding is dus erg belangrijk om het dier gezond te houden.
Weliswaar kan een verhoogd calciumgehalte bij volwassen cavia's tot blaasgruis of zelfs tot blaasstenen leiden. Dat is ondertussen jammer genoeg geen zeldzaamheid meer. Daarom is de keuze van de juiste componenten belangrijk.
Optimaal calciumgehalte in het basisvoer:
jonge dieren: 0,9%*
volwassen dieren: 0,6%
*Jonge dieren hebben vanwege hun groei een hoger calciumgehalte nodig in vergelijking met volwassen cavia's.
Waarom zijn ruwe vezels belangrijk voor Cavia's?
Ruwe vezels: Ruwe vezels zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Zij ondersteunen de vertering, de blindedarm en met hun ruwe vezelstructuur de tandslijtage.
Zetmeel: Zetmeel is hoofdzakelijk een energieleverancier en moet beperkt in het voer aanwezig zijn.
Een verschuiving van de verhouding ruwe vezels-zetmeel kan op lange termijn tot gezondheidsschade leiden:
Te weinig ruwe vezels leidt tot darmtraagheid, verandering van de darmflora en verstoorde werking van de blindedarm.
Te veel zetmeel leidt tot eetpauzes, veranderingen van de darmflora, zwellingen, diarree, gisting, adipositas.
Een ruwvezelgehalte van 3:1 wordt aanbevolen voor de Cavia.
Hoe weet ik eigenlijk hoeveel zetmeel mijn voer bevat?
Daarbij is de samenstelling erg nuttig: hele graankorrels (met zetmeel houdend meellichaam), veldbonen, aardappelen of erwten zijn een aanwijzing dat er met een hoger zetmeelgehalte moet rekening worden gehouden.
Deze planten mogen Cavia's eten
Wilde Planten |
Takken en Bladeren |
Groente |
---|---|---|
Aardbeienblad Akkerwinde Amarant Bijvoet Boekweit Bieslook Brandnetel (gedroogd) Guldenroede Canadees fijnstraal Daslook Dovenetel Duizendblad Ereprijs Engelwortel Fluitenkruid Grote muur Weegbree Kattenstaart Grote klaproos Gewone agrimonie Goudsbloem Gewoon varkensgras Gewone raket Gewone berenklauw Haagwinde Heermoes Herik Hokjespeul Hondsdraf Herderstasje Hop Havikskruid Hoornbloem Hertshooi Heggenwikke Incarnaatklaver Japanse duizendknoop Kaasjeskruid/Malva Kamille Kleefkruid Knikkend nagelkruid Knoopkruid Knopkruid Komkommerkruid Kompassla Koninginnekruid Koolzaad Korenbloem blauw Korenbloem Rood Klein hoefblad Klaver Klaverzuring Klit Look-zonder-look Lathyrus viooltje Madeliefje Margriet Melde Mariadistel/Melkdistel Nagelkruid Ooievaarsbek Paardenbloem Bijenbrood Pijlkruidkers Penningkruid Pimpernel Rolklaver Smeerwortel Siernetel Streepzaad Smalle weegbree Teunisbloem Toorts Valeriaan Veldsla Veldkers Vijfvingerkruid Voederwikke Vogelmuur Vlasleeuwenbekje Vrouwenmantel Walstro Cichorei Wilde peen Winter postelein Witte Krodde Witte waterkers Zenegroen Zevenblad Zilverschoon Zonnebloem Zonnehoed/Echinacea Zuring |
Aalbessenstruik |
Andijvie Bleekselderij Broccoli Courgette IJsbergsla Komkommer Kropsla Paprika Pastinaak Peterseliewortel Pompoen Postelein |